Nu trebuie să fii bătrân ca să cauți fericirea...

Distribuie pe:

Psihoterapeutul Laura Maria Cojocaru redă pe pagina proprie de Facebook răspunsul unui senior la întrebarea adresată de un prieten despre ce fel de schimbări simte la această vârstă. Iată ce i s-a răspuns:

1. După ce mi-am iubit părinții, frații, soția, copiii, prietenii, acum am început să mă iubesc pe mine.

2. Tocmai mi-am dat seama că lumea nu stă pe umerii mei.

3. Acum am încetat să mai negociez cu vânzătorii de fructe și legume. La urma urmei, câțiva bănuți nu vor face o gaură în buzunarul meu, dar s-ar putea să-l ajute pe săracul om să economisească pentru taxele școlare.

4. Plătesc taximetristul fără să aștept mărunțiș. Banii în plus i-ar putea aduce zâmbetul pe buze. La urma urmei, muncește mult mai mult decât mine.

5. Am încetat să le mai spun bătrânilor că au spus deja povestea asta de prea multe ori, pentru că istorisirea îi face să meargă pe banda amintirilor și să retrăiască trecutul.

6. Am învățat să nu mai corectez oamenii, decât atunci când știu că greșesc. La urma urmei, responsabilitatea tuturor de a fi perfecți nu stă în mâinile mele. Pacea este mai prețioasă decât perfecțiunea.

7. Eu dau laude liber și generos. Laudele îmbunătățesc starea de spirit nu doar pentru receptor, ci și pentru mine.

8. Am învățat să nu mă mai deranjeze o pată pe haine. La urma urmei, personalitatea vorbește mai mult decât aparențele.

9. Mă îndepărtez de oamenii care nu mă prețuiesc. La urma urmei, ei poate nu știu cât valorez, dar eu știu.

10. Învăț să nu îmi fie rușine de emoțiile mele. La urma urmei, emoțiile mele mă fac om.

11. Am învățat că e mai bine să renunți la ego decât să rupi o relație. Ego-ul mă va ține departe, în timp ce cu relațiile nu voi fi niciodată singur.

12. Am învățat să trăiesc fiecare zi ca și cum ar fi ultima. La urma urmei, da, s-ar putea să fie ultima.

13. Fac ceea ce mă face fericit. La urma urmei, sunt responsabil pentru fericirea mea și mi-o datorez mie.

14. Am învățat să îmi prețuiesc prietenii, pentru că în fiecare zi îi pierd. Nu pentru că m-aș fi certat cu ei, ci pentru că mi-au luat-o înainte spre viața veșnică.

15. Prețuiesc tot ce am, mai mult decât ce îmi doresc, pentru că ceea ce am este al meu: viața mea, familia și prietenii mei.

16. Oare de ce trebuie așteptăm atât de mult și nu punem practica aceste precepte în fiecare etapă a vieții? Nu trebuie să fii bătrân ca să cauți fericirea. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu