Palate, cetăți și castele

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Castel din Sinaia, județul Prahova, fostă reședință regală de vară, construcție unicat de o valoare istorică și artistică deosebită - Castel, monument arhitectonic din orașul Dumbrăveni, județul Sibiu; poartă numele unui fost Principe al Transilvaniei (Mihai) 2) Sat, în comuna Bichiș, Mureș, în care se găsește Castelul Radâk-Pekry, construit în tradiție renascentistă, în secolul al XVII-lea - Conac în comuna Brazi, Prahova, construit în jurul anului 1780 în stil brâncovenesc oriental, lăsat în prezent în paragină. 3) Subsemnatul - Orașul moldav în care a fost ridicat monumentalul Palat al Culturii (inițial administrativ) în stil neogotic, în anul 1915. 4) Comună în județul Cluj, în care se găsește un castel ridicat în 1769, de nobilul Wass Ádám în stil baroc transilvănean - Construcții care deservesc de obicei căile ferate. Dintre acestea, cea din Stațiunea Băile Herculane este realizată în stil baroc și folosită inițial ca reședință de vânătoare a împăratului Franz Josef al Austriei. 5) Insulă în arhipelagul Bahamas - Castel din localitatea Dofteana, Bacău, construit în stil gotic și baroc în anul 1894, locul unde s-a filmat, în anul 2016, pelicula “Vânătorul de spirite”. 6) “Relative Light Unit” (acronim) - “Voltage-Controlled Oscillator” (acronim) - “University Of Alabama” (acronim). 7) Râu în Apuseni pe a cărui vale, în localitatea omonimă din județul Cluj, se găsește Castelul Teleki construit în secolul al XIX-lea, dar și ruinele Cetății Liteni - Sprinten. 8) Palat construit în anul 1804 în stil neogotic cu influențe ale romantismului german în localitatea Ruginoasa, Iași, care a aparținut domnitorului Unirii (Alexandru Ioan) - “Iowa Braille School” (acronim). 9) A polei cu aur - Sat în comuna Ighiu, județul Alba, în care se găsește Castelul Esterházy. 10) Fost Ministru al Finanțelor în perioada interbelică al cărui castel ridicat în stil neobizantin se găsește în comuna Supuru, județul Satu Mare (Romulus) - Oraș în județul Arad, cu o cetate în stil renascentist târziu - Albe pe margine! 11) Domnitor muntean (Constantin) al cărui nume îl purta un palat ridicat în actuala Piață a Unirii din București, azi dispărut; a fost și ctitorul Palatului Mogoșoaia.

VERTICAL: 1) Cetate bine ascunsă printre munții din județul Argeș în apropierea Barajului Vidraru, fostă reședință a domnitorului Vlad Țepeș la care se ajunge urcând 1.480 de trepte - Grup muzical scoțian. 2) Cântăreț și compozitor britanic - Oraș în inima Transilvaniei, în care în anul 1535 a fost construit un castel intrat ulterior în proprietatea episcopului Inochentie Micu-Klein, iar în prezent este sediul întâistătătorului Bisericii Unite cu Roma - Puse în fort! 3) Land marginal! - Buhai - Comună în județul Satu Mare pe teritoriul căreia se găsește Conacul Szentiványi înconjurat de un frumos lac. 4) Mamifer erbivor tibetan - Acum (pop.). 5) Palat regal construit în anul 1930 de arhitecta Henrieta Delavrancea pentru prințul Nicolae, pe malul lacului omonim, la 40 km de București - Act domnesc de punere în proprietate. 6) Numele lui Iisus la musulmani - Clădire istorică reprezentativă ridicată pe faleza orașului Constanța, în stilul Art Nouveau, inaugurată în anul 1910, în prezența principelui Ferdinand. 7) Aici (var.) - Important poet ardelean al cărui castel, azi muzeul Memorial al poetului în localitatea Ciucea, Cluj, a fost cumpărat de la poetul maghiar Ady Endre (Octavian) - Perioadă istorică. 8) În Apor! - Prime pentru Ghika! - Scriitor francez (Eugene). 9) Orașul transilvan al Marii Uniri pe teritoriul căruia, în secolul al XVIII-lea, a fost construită, pe locul în care s-au aflat Castrul Roman al Legiunii a XIII-a Gemina și Cetatea Medievală Bălgrad, Cetatea Alba Carolina, o fortăreață cu bastioane de tip Vauban, ziduri groase de 2,5 m și înalte de peste 10 m, având în interior Palatul Principilor, constituind cel mai important monument baroc al provinciei (2 cuv.). 10) Intrarea în Făgăraș! - “Rocket Knight Adventures” (acronim) - Pitoresc castel leg at de Legenda lui Dracula, situat nu departe de orașul Brașov, între Munții Bucegi și Munții Piatra Craiului, construit între 1226 și 1388, al cărui domeniu include și un Palat Regal. 11) Castel din Câmpina, Prahova, care poartă numele unei tinere geniale, prima româncă care a absolvit facultatea Sorbona din Paris, decedată la numai 19 ani; castelul este numit și “Templul spiritului” (2 cuv.).

Dicționar: ABACO, APB, EZU, URIC, ISA, SUE.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “România mea”, apărut în 10 mai 2023: BUCURESTI, S, RUPEA, O, AST, A, A, COVASNA, NJ, VALENI, N, CATA, TJA, MA, OC, NS, A, BOD, V, TTIV, BUTE, EOI, CIRIC, V, ABMO, NICULA, NOIMA, BARIL, URSU, CAZANE.

Lasă un comentariu