Ce boli ar putea ascunde cearcănele

Distribuie pe:

Specialiștii în chirurgie estetică și dermatologie atrag atenția că, pe lângă lipsa de odihnă, cearcănele trădează și existența unor boli care ne pun sănătatea în pericol.

Printre factorii care favorizează apariția cearcănelor se numără lipsa somnului suficient, deficiențele nutriționale, epuizarea, fumatul, consumul de alcool, cafea și de energizante. Oricine poate să aibă cearcăne, dar anumite categorii de persoane, așa cum sunt vârstnicii, oamenii cu predispoziție genetică și cei cu pielea mai închisă la culoare sunt mai predispuși decât alții.

Deși de cele mai multe ori cearcănele nu reprezintă o urgență medicală, ele pot semnaliza existența unor boli, mai ales dacă aspectul lor se agravează în timp.

Hepatită - Cearcănele pot fi semne ale bolilor de ficat, așa cum este hepatita. Se estimează că 20% dintre persoanele diagnosticate cu afecțiuni hepatice se confruntă cu această problemă. Dacă bănuiți că aceasta ar putea fi cauza, trebuie să mergeți la un consult medical pentru a primi tratament în timp util.

În plus, pentru regenerarea celulelor hepatice, pacienții trebuie să își schimbe dieta și să îi asigure organismului doza necesară de proteine, pe care le pot lua din carne, ouă și lapte.

Anemie - Dacă te confrunți cu cearcăne inexplicabile, anemia poate fi de vină. Dacă organismul nu beneficiază de sufficient fier, acest fapt produce mai puțină hemoglobină, ceea ce înseamnă că organismul primește din ce în ce mai puțin oxigen.

Odată ce deficitul de fier a fost identificat, medicul recomandă cel mai bun tratament. Preventiv, este bine să adaugi în dietă alimente care conțin fier, precum ficat, carne, fasole, spanac, fructe confiate, fistic, migdale și caju.

Modificări hormonale - Și modificările hormonale pot duce la apariția cearcănelor. Cel mai des se poate întâmpla în timpul menstruației, în sarcină sau la menopauză, deoarece nivelul de cortizol (un hormon inflamator) crește. De asemenea, și femeile care se confruntă cu menstruații neregulate sau din abudență pot fi predispuse la cearcăne.

Alergie - Fie că sunt sezoniere sau pe tot parcursul anului, alergiile pot cauza cearcăne. Când devenim alergici, organismul eliberează histamine, ca răspuns la prezența unei substanțe pe care sistemul imunitar o percepe greșit ca fiind periculoasă. Histaminele dilată vasele de sânge, care devin vizibile sub piele. În plus, eliberarea de histamine poate provoca mâncărime în jurul ochilor, roșeață și ochi umflați, ceea ce agravează aspectul cearcănelor. De asemenea, la copii, cearcănele pot fi semne de alergii alimentare. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu