Distrugem deșeurile de plastic cu ajutorul... Mucegaiului!

Distribuie pe:

Cercetătorii australieni de la Universitatea din Sydney, citați de mediafax.ro, susțin că au descoperit două tipuri de mucegai ce se găsesc în mod obișnuit în plante și în sol (Aspergillus terreus și Engyodontium album), care ajută la descompunerea deșeurile din plastic.

“A fost nevoie de numai 140 de zile pentru ca mucegaiul să descompună complet materialele plastice, aceasta fiind cea mai mare rată de degradare raportată în literatura de specialitate pe care o cunoaștem în lume.

Descoperirea aduce mari schimbări pe piața reciclării materialelor plastice, după ce un raport din 2022 al Greenpeace a constatat că majoritatea plasticului ajunge în oceane sau în depozitele de deșeuri, care emit poluanți periculoși în aer.

Doar 5% din materialele plastice au fost, de fapt, reciclate, iar reciclarea plasticului rămâne o provocare majoră în industria deșeurilor, deoarece acesta este adesea contaminat de alimente și alte produse.

Numai Statele Unite ale Americii au generat 292,4 milioane de tone de deșeuri municipale solide, în 2018, și doar 94 de milioane de tone (aproximativ 32%) au fost reciclate sau compostate. Între timp, aproximativ 146 de milioane de tone, adică 50% din deșeuri, au fost depozitate la groapa de gunoi, iar 35 de milioane de tone, respectiv 12%, de deșeuri au fost arse”, declară oamenii de știință australieni.

Lucreția Pop

Lasă un comentariu