Sufocare prin aspirarea unui corp străin. Ce-i de făcut?

Distribuie pe:

Dr. Tudor Ciuhodaru, europarlamentar:  “O fetiță de 14 de ani a murit după ce s-a înecat cu un jeleu la școală. NU era singură și nu e singura viață irosită. Românii mor fară a li se aplica la timp manevra salvatoare.

Ce trebuie să știți? Manevra Heimlich este metoda de dezobstrucție a căilor aeriene în cazul unui pacient care se sufocă prin aspirarea unui corp străin. Trebuie învățată și exersată în toate școlile din România împreună cu multe alte noțiuni de prim-ajutor, așa cum prevedea legea Ciuhodaru ce ar fi putut deja salva mii de vieți. Altfel, lipsa educației pentru sănătate este frecvent letală. Până când parlamentarii vor adopta proiectul meu de lege trebuie să știți să faceți:

A. 10 lucruri esențiale

1. Fiți siguri că victima se sufocă prin aspirarea unui corp străin (dacă obstrucția nu e completă, manevra nu e eficientă și poate produce leziuni.): aspirație confirmată (de martori, anturaj) * nu mai poate vorbi, tuși și respira * pacient agitat, care se sufocă, duce involuntar mâna la gât iar ulterior își pierde conștiența. 2. Rămâneți calm, dar strigați după ajutor. 3. Ridicați pacientul. 4. Plasați-vă în spatele acestuia. 5. Îmbrățișați pacientul, poziționând pumnul mai puternic la nivel abdominal (între ombilic și stern) peste care suprapuneți cealaltă mână. 6. Aplicați compresia abdominală, care trebuie să fie bruscă și adâncă la nivelul abdomenului superior; de jos în sus și din față în spate, ca și cum ați ridica pacientul. 7. Se execută 5 astfel de compresiuni abdominale. 8. Repetați compresiile până când pacientul reușește să expulzeze obiectul aspirat sau își pierde conștiența. 9. Dacă victima își pierde conștiența poziționați-o pe spate, pe un plan dur. Începeți resuscitarea. Efectuați aceeași manevră după ce ați încălecat picioarele victimei. Aplicați compresii bruște și adânci în abdomenul superior poziționând mâna puternică între ombilic și stern și așezînd cealaltă mână peste aceasta. 10. Solicitarea ajutorului medical specializat (medic sau asistent) este necesară indiferent dacă manevra are sau nu succes.

B. Ponturi:

1. Dacă pacientul încă poate tuși, încurajați-l să facă acest lucru în continuare. O tuse puternică dislocă adesea corpul străin. 2. Atenție la căderea victimei care se sufocă! La un moment dat își va pierde conștiența, va cădea și se poate lovi. 3. La gravide și obezi aplicați compresiile la nivelul toracelui, în partea inferioară a sternului. 4. Există și auto Heimlich: împingeți-vă cu abdomenul superior pe o suprafață orizontală dură, cum ar fi spătarul unui scaun.

C. Atenție! Pentru a fi cu adevărat eficiente, noțiunile de prim ajutor trebuie cunoscute (învățate, repetate, exersate) precum alfabetul sau tabla înmulțirii.

De aceea vreau ca noțiunile de prim ajutor să fie predate în toate școlile din România. Sper să susțineți și acest demers.

Doctorul Henry Heimlich a introdus această manveră încă din 1974, dar a aplicat-o prima dată cu câteva zile înainte de a împlini 96 de ani, salvând viața unei femei de 87 de ani, Patty Ris, care se îneca cu o bucată de hamburger la un cămin de bătrâni din Cincinnati. Cu această manevră au fost salvate peste 100.000 de vieți doar în SUA, printre care a președintelui Ronald Reagan, a primarului New York-ului Edward Koch și a actorilor Elizabeth Taylor, Goldie Hawn, Walter Matthau, Carrie Fisher și Jack Lemmon”.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu