Grevă generală în învățământ, începând de luni

Distribuie pe:

Sindicatele din Educație vor declanșa luni, 22 mai, greva generală, a anunțat, miercuri, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, la finalul discuțiilor cu premierul Nicolae Ciucă.

“Concluzia este clară, promisiunile sunt subțiri, doar că Anexa opt se va aplica și că în Programul de guvernare o să fie lucruri concrete legate de grila de salarizare, iar Educația va fi o prioritate. Oamenii așteaptă altceva și este limpede că de luni va fi grevă generală. Este voința oamenilor. Mandatul nostru este de a veni cu ceva concret. Am cerut astăzi, de exemplu, să se rezolve și problema inflației, adică să vină cu un act normativ care să acopere rata inflației. Acest lucru se poate face. Este posibil să mai avem o discuție cu premierul luni, mai este timp să găsească soluții, dar până atunci mesajul nostru este clar: grevă generală din 22 mai, orele 8.00”, a anunțat liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Hăncescu a subliniat că greva generală este susținută de un procent extrem de mare dintre membrii de sindicat, respectiv peste 71%, adică în jur de 105.000 care vor intra luni în grevă.

Întrebat în ce măsură se poate discuta despre creșterea salarială din sistem în cadrul discuțiilor de joi, de la Ministerul Educației, referitoare la Contractul Colectiv de Muncă, Simion Hăncescu a precizat că nu există în lege asemenea posibilitate.

În ceea ce privește modul în care profesorii universitari îi vor spijini altfel decât teoretic pe cei din preuniversitar, președintele Federației Naționale Sindicale “Alma Mater”, Anton Hadăr, a anunțat că începând de luni vor face grevă de avertisment.

“Am fost în urmă puțin cu referendumul. Categoric că vom continua și noi activitățile de protest, dar tare mâhniți am ieșit, căci am venit cu sufletul deschis, curat și cu dorința de a rezolva problema. Din păcate, Anexa opt din Legea 153 a salarizării reprezintă prea puțin. Ar fi un efort pentru Guvern și pentru țară de 300 de milioane de lei pentru partea aceasta de an care a mai rămas, iar de Ordonanța aceasta ar fi beneficiat toți salariații din România, nu numai cei din Educație, care se încadrează în Anexa opt, și cei din Sănătate și cei din alte domenii, înțelegând aici personalul tehnic-administrativ din Educație, numit la noi și nedidactic, din Sănătate și din alte domenii. Deci e o anexă care trebuie dată la toată lumea, pentru că Legea 153 n-a fost, din păcate, finalizată încă în toată plinătatea ei, iar în Educație acum se încearcă finalizarea cu această anexă”, a explicat liderul sindical.

Un al doilea aspect pe care sindicaliștii l-au discutat miercuri la Guvern reprezintă “o promisiune cu iz politic”, respectiv că se va trece în Programul de Guvernare, că Educația va fi prioritară și din punct de vedere salarial.

“Cei doi oameni importanți, prim-ministrul actual și prim-ministrul viitor, au spus că vor trece în Programul de guvernare faptul că Educația va fi prioritară, mă rog, scrie peste tot acest lucru, dar că va fi și din punct de vedere salarial, dar n-au vrut să-și asume grilele pe care noi le-am creat și care astăzi se află la Ministerul Muncii, grile pe care le-am gândit exact potrivit ideilor din proiectul România educată și din promisiunile celor doi miniștri, Sorin Câmpeanu și Ligia Deca, plecând de la salariul mediu brut pe economie, la profesorul deputat din învățământul universitar și la profesorul de tip asistent universitar de la noi din învățământul superior. Deci aici n-au vrut să-și asume răspunderea”, a mai spus Hadăr.

Cadrele didactice din învățământul preuniversitar au intrat, miercuri, în grevă de avertisment, în intervalul orar 11.00 - 13.00, timp în care cursurile nu au avut loc.

Organizațiile sindicale anunțaseră marți că vor declanșa greva generală, începând din data de 22 mai 2023, decizia fiind luată ca urmare a rezultatelor unui Referendum privind declanșarea grevei generale în Învățământ, efectuat în interiorul acestor organizații sindicale, precum și implicațiile acestei acțiuni pentru procesul educațional.

Revendicările sindicaliștilor din Educație vizează: majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.

De asemenea, sindicaliștii solicită acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii; renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației. Sindicatele din Educație au demarat protestele încă din luna aprilie a acestui an. (Agerpres)

Lasă un comentariu