Maia Sandu: Republica Moldova vrea cât mai repede în UE pentru a se proteja de Rusia

Distribuie pe:

Republica Moldova vrea să adere “cât mai curând posibil” la Uniunea Europeană pentru a se proteja de amenințarea rusă și speră la o decizie “în următoarele câteva luni” cu privire la deschiderea negocierilor, a declarat președinta Maia Sandu într-un interviu acordat joi agenției France Presse.

“Desigur, nimic nu se compară cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, dar noi vedem riscul și credem că ne putem salva democrația doar dacă facem parte din UE”, a declarat Maia Sandu, cu câteva zile înaintea unei manifestații proeuropene, ce va fi urmată de un summit european inedit la Chișinău.

Fosta republică sovietică, cu 2,6 milioane de locuitori, vede intrarea sa în UE ca pe singura garanție că nu va fi următoarea țintă a Rusiei, după invazia Moscovei în Ucraina.

“Rusia va continua să fie o mare sursă de instabilitate în următorii ani și noi trebuie să ne protejăm”, a afirmat președintele moldovean (50 de ani) în marja summitului Consiliului Europei, care s-a încheiat miercuri, în Islanda.

În februarie, Maia Sandu a acuzat Rusia că pune la cale o lovitură de stat pentru a răsturna puterea aleasă legitim de la Chișinău.

Aflată la putere din 2020, președinta Republicii Moldova - cea mai săracă țară din Europa, scrie AFP - a lansat un apel la desfășurarea unei ample manifestații pro-UE duminică la Chișinău, destinată să arate sprijinul moldovenilor pentru aderarea la UE.

“Războiul în Ucraina a pus lucrurile în negru și alb: acum se vede foarte clar ce înseamnă lumea liberă și ceea ce semnifică lumea autoritară pentru noi, toți”, a afirmat prima femeie care conduce Republica Moldova, din care o regiune întreagă, Transnistria, este de fapt sub control rusesc, notează France Presse.

Invazia în Ucraina a generat ipoteza până atunci foarte improbabilă a unei aderări a Ucrainei și Republicii Moldova într-un interval de timp mai apropiat.

“Credem că aderarea este un proiect realist și noi ne-am bucura ca aceasta să se facă cât mai curând posibil”, a afirmat Maia Sandu pentru AFP, sperând “să existe o decizie cu privire la deschiderea negocierilor în lunile următoare”.

În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei și Republicii Moldova statutul de candidat oficial la aderare. Dacă pentru Republica Moldova, care are graniță cu România, stat membru al UE, ar fi fără îndoială mai ușor să se integreze datorită dimensiunii sale reduse, numeroase obstacole rămân în calea aderării sale la blocul european, promițând un proces care ar putea dura până cel puțin în anii 2030.

În afară de fragilitatea economică și problemele legate de corupția persistentă, Republica Moldova trebuie de asemenea să găsească o soluție pentru Transnistria separatistă, regiune prorusă cu 300.000 de locuitori în estul țării. Nerecunoscută de comunitatea internațională, această zonă s-a separat unilateral în 1990 de restul țării, după un scurt război civil, pe fondul destrămării Uniunii Sovietice. Conflictul este înghețat din 1992.

Lasă un comentariu