S-a anunțat calendarul grevelor din sănătate

Distribuie pe:

Lucrătorii din Sănătate vor organiza un miting de protest în Piața Victoriei din Capitală în data de 8 iunie, urmând ca, la 1 iulie, să fie declanșată greva generală, potrivit unui comunicat al Federației Solidaritatea Sanitară.

“Consiliul de Coordonare al Federației Solidaritatea Sanitară, întrunit miercuri, 17.05.2023, a decis declanșarea acțiunilor de protest, conform următorului calendar: începând cu data de 23 mai 2023 - demararea strângerii semnăturilor pentru greva generală; 8 iunie 2023 - mitingul membrilor Solidaritatea Sanitară în Piața Victoriei, urmat de un marș către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și Palatul Parlamentului; 15.06.2023 - pichetarea unităților și depunerea preavizului pentru demisia din contractele aferente gărzilor suplimentare; 27.06.2023 - grevă de avertisment, în intervalul orar 10.00-12.00; 1.07.2023 - declanșarea grevei generale a lucrătorilor din sănătate și demisia în masă din contractele de gărzi a medicilor”, se arată într-un comunicat al organizației sindicale.

Reprezentanții Federației solicită asigurarea condițiilor de muncă decente și aplicarea proiectului de lege a salarizării stabilit cu Ministerul

Sănătății, care să asigure reașezarea în grila de salarizare a tuturor angajaților din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale și posibilitatea unei creșteri efective și relevante a veniturilor angajaților din sănătate.

Totodată, sindicaliștii din sănătate cer raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari și raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.

De asemenea, alte revendicări vizează plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază, actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor, deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate și creșterea ponderii cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.

“Precizăm că acțiunile de protest vor fi desfășurate după numirea noului Guvern, pentru a maximiza șansele ca revendicările angajaților din sănătate să fie satisfăcute”, subliniază sursa citată.

Iohannis: Aștept ca negocierile din coaliție să fie finalizate săptămâna viitoare”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că așteaptă ca negocierile din coaliția guvernamentală privind împărțirea ministerelor să se finalizeze până săptămâna viitoare.

“Chestiunile legate de împărțirea ministerelor, de cine și cum face coaliția sunt chestiuni care se negociază între partide, nu este o negociere la care trebuie să participe președintele statului, însă așteptarea mea este ca această negociere să se finalizeze până săptămâna viitoare, să se intre efectiv în procedurile care se vor finaliza, sper, în puține zile cu un nou Guvern prin care se realizează așa-zisa rotație, adică prim-miniștrii să se schimbe și ministerele să se ocupe cu oameni performanți”, a afirmat Iohannis, la Reykjavik.

Șeful statului a fost întrebat dacă, în opinia sa, în contextul rotației la nivelul Executivului, protocolul coaliției ar trebui renegociat și dacă ar mai exista o stabilitate a acesteia în condițiile în care UDMR ar ieși de la guvernare.

Președintele Klaus Iohannis a participat, marți și miercuri, la Reykjavik, la summitul șefilor de stat și de guvern din statele membre ale Consiliului Europei.

Ambasadorul Italiei în România: Mâna de lucru în România - tot mai puțină și mai scumpă “

Ambasadorul Italiei în România, Alfredo Maria Durante Mangoni, a subliniat, miercuri, importanța investițiilor în profesioniști și îmbunătățirea competențelor, în condițiile în care mâna de lucru în România este din ce în ce mai puțină și mai scumpă.

“Este important să recunoaștem valoarea adăugată a firmelor italiene din România, care (...) au știut să investească digitalizând, inovând propriile produse și procese de producție, modelul de business, fiindcă vedem că mâna de lucru, aici, în România, este din ce în ce mai puțină, din ce în ce mai scumpă și atunci este important să investim în profesioniști, în îmbunătățirea competențelor. Acesta este sensul întâlnirii din ianuarie trecut între comunitatea de întreprinzători italieni din România și ministrul Burduja. Este important, după părerea mea, pe de o parte, faptul că recunoaștem împreună în ce măsură România s-a apucat

de lucru în acest sector al digitalizării, al conectivității”, a declarat ambasadorul Italiei în România, miercuri, la un forum economic.

El a punctat că digitalizarea conferă “un avantaj competitiv” României. Diplomatul a subliniat că este important pentru firmele italienești să își crească nivelul de competență, să adauge valoare prin investiții în digitalizare și contribuția la start-up-urile inovatoare. Alfredo Maria Durante Mangoni a menționat că acesta constituie un aspect “decisiv” pentru supraviețuirea firmelor italienești din România în toate sectoarele.

“Pe planul relațiilor bilaterale, cele două guverne pun la punct o declarație bilaterală de parteneriat strategic, care va deschide (...) colaborări în toate domeniile între Italia și România. Va fi un moment foarte important, pe care sperăm să-l celebrăm anul acesta, printr-o întâlnire între guvernele noastre de nivel înalt”, a adăugat ambasadorul Italiei în România.

Agerpres

Lasă un comentariu