Argumente pentru nemurire, la o expoziţie de pictură

Distribuie pe:

MOTTO: “Dintre toate creaturile mitologiei, zânele sunt cele mai frumoase, sunt memorabile.” (Andrew Lang)

Cuvintele scrise de poetul scoţian Andrew Lang chiar sunt adevărate. Am verificat pe pielea mea cu prilejul unui eveniment diamantin care a avut loc recent. Este vorba despre vernisajul expoziţiei de pictură Lucia Zîna Suciu şi lansarea albumului aniversar “Lucia Zîna Suciu la 90 de ani”, în prestigioasa Editură Cronica Mureşană, autori Ilarie Gh. Opriş, Mihály Francisc şi Alexandru Tcaciuc.

După cuvântul introductiv rostit de Ilarie Gh. Opriş, au vorbit profesorul Dimitrie Poptămaş, preşedinte al Fundaţiei ,,Vasile Netea”, şi Czirjék Lajos, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici Mureş. Artista Leontina Pop a încântat asistenţa de la Galeria de artă “Unirea”. Astfel, am făcut, toţi cei prezenţi, un salt elegant din lumea armoniilor cromatice, în lumea armoniilor sonore.

La rândul meu, am încercat să rostesc nişte cuvinte pe măsura evenimentului.

La 6 mai, dar 1938, se năştea Cousteau, explorator oceanografic francez. Am explorat lucrările prezentate de artistă: flori, naturi statice, tablouri ce prezentau Veneţia, fructe, peisaje memorabile.

A fost un eveniment de nivel înalt. Este demn de subliniat că tot la 6 mai, dar 1889, Turnul Eiffel este deschis oficial spre vizitare publicului în cadrul expoziţiei universale din Paris. Şi oamenii de acolo au avut prilejul să fie la nivel înalt şi să admire panorama. Pentru mine a reprezentat o analiză a argumentelor pentru... nemurire. În ce sens? Primul argument este numele. Zîna este un personaj care întruchipează nemurirea, bunătatea, generozitatea.

Argumentul doi. Pictura în sine. Tabloul străbate deceniile, iar cu o restaurare profesionistă merge adânc în viitor.

Argumentul trei. Cartea în sine. Pusă în biblioteci particulare sau publice o să fie deschisă peste mult timp, atunci când efemerele noastre făpturi muritoare vor fi în altă dimensiune.

Argumentul patru. Vârsta în sine a artistului. Expoziţie personală la 90 de ani, iată ceva memorabil, deşi în judeţul Mureş au mai fost cazuri. A te bucura la această etate de vernisaj, de florile şi premiile admiratorilor, este ceva special. Tinzi cu adevărat spre nemurire, dacă ne gândim că au fost artişti care au trăit doar până la 30, 40, 50, 60, 70 sau 80 de ani...

Argumentul cinci este latura pedagogică a artistei. Ştiu că a oferit tinerilor artişti din tainele sale, aşa că efectele în timp ale doamnei Lucia Zîna Suciu sunt de lungă durată. Cei care acum au învăţat, vor preda mai departe lecţia culorilor generaţiilor care vor veni...

Sigur, mai sunt multe argumente, dar... ar trebui un volum numai pentru acest subiect.

Ca un corolar - Biblia! Toţi suntem invitaţi să gândim la lumea divină, să valorificăm şansa de a avea în Iisus un mântuitor personal. Asta deoarece albumul se deschide cu o secţiune solidă de icoane, iar în expoziţie, dominantă pe cruce este figura Fiului lui Dumnezeu.

După interviurile acordate reporterilor de la posturile de televiziune şi radio din Bucureşti, am oferit doamnei Lucia Zîna Suciu şi domnului Ilarie Gh. Opriş două cupe personalizate, special comandate pentru acest eveniment.

La rândul său, domnii Mihály Francisc - fotoreporter, operator, şi Alexandru Tcaciuc - informatician, au primit premii de onoare.

La final, am declarat expoziţia deschisă, am aplaudat cu toţii pe pictoriţă, pe autorii volumului, pe organizatori, pe iubitorii de pictură prezenţi lângă tablouri, pe cei care au găsit timp să fie alături de noi în acele momente de sărbătoare.

Numai bine şi frumos tuturor!

Nu uitaţi să zâmbiţi!

Aristotel BUNESCU, director al Agenţiei de Presă Culturală şi Sportivă, membru în Consiliul Director al Asociaţiei Artiştilor Plastici, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România

Lasă un comentariu