Rugăciunea, dreptatea și... Patria

Distribuie pe:

* “Există o patrie. În afara granițelor ei, îți dai seama că te găsești în surghiun și fără nici un rost. Pentru că fac parte dintre ei, nu-i voi renega niciodată pe ai mei, orice ar face. Nu voi vorbi niciodată împotriva lor în fața altora. Dacă va fi cu putință să le iau apărarea, îi voi apăra. Dacă mă vor copleși de rușine, voi închide această rușine în inima mea și voi tăcea. Oricare mi-ar fi părerea despre ei, nu voi sluji niciodată ca martor al acuzării!”

Antoine - Marie Roger (1900-1944), a fost viconte de Saint-Exupery, poet, jurnalist, aristocrat, romancier francez, pilot căzut pe frontul antifascist.

***

* “Regele Spartei Agesilaus, fiind întrebat care din două lucruri ar fi mai prețuite, «Vitejia sau dreptatea», el a răspuns: de-am fi toți drepți, n-am avea trebuință de vitejie, căci oriunde înflorește dreptatea, vitejia este de prisos și, iarăși, oriunde înflorește vitejia, dreptatea este foarte trebuincioasă.”

Agesilaus (401-360 î. Hr), a fost regele Spartei și pe timpul domniei sale a purtat numeroase lupte. Filosoful și magistratul Plutarh (40-120 d. Hr) spune despre regele Agesilaus că întotdeauna înainte de a intra în conflict cu alte popoare se consulta cu “eforii” regatului, un fel de parlamentari sau sfat al bătrânilor, în luarea deciziilor. Acest lucru l-a făcut să fie recunoscut de magistrații supremi și să-și sporească indirect puterea.

***

* “Struțul, găina și vulturul, sunt trei păsări zburătoare, dar între ele se găsesc multe deosebiri! STRUȚUL are aripi, dar nu zboară niciodată cu ele pe sus. Le folosește numai ca să-și iuțească mersul. Găina zboară și ea, dar numai din când în când; și numai zboruri mici și scurte. Zboară peste garduri. Vulturul zboară veșnic la înălțime. Îi place înălțimea cerului. Cu aripile se ridică mereu spre înălțimile cerului. Așa sunt și rugăciunile oamenilor. Sunt oameni, în chipul struțului, care nu folosesc niciodată aripile rugăciunii. Au “aripi”, dar nu “zboară”. Nu se ridică spre Dumnezeu. Sunt alții în chipul găinii, care folosesc din când aripile rugăciunii. Fac însă numai zboruri mici și scurte. Se roagă fără să se desprindă prea mult de pământ. Cei care se roagă cu adevărat sunt în chipul vulturului. Se roagă cu putere. Când își desfac “aripile”, se desprind cu totul de pământ și se ridică în slăvile cerești. Cu aripile rugăciunii ne putem ridica în slăvile unde lumea și pământul nu ne mai pot urmări. Frăția ta, creștine, cum te rogi?

P.S. Apocalipsa, cap. 14, vers. 7: “Temeți-vă de Dumnezeu și dați Lui slavă, că a venit ceasul judecății Lui, și vă închinați Celui care a făcut cerul și pământul, marea și izvoarele apelor”.

Cu dragoste creștină,

părintele Ilie Sărmășanul

Lasă un comentariu