Zâmbetul și mesajele pe care le transmite

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Kansas, citați de descopera.ro, ne dezvăluie faptul că zâmbetul este un pansament pentru inimă, scăzând drastic riscul bolilor cardiace, dar și reduce stresul, ne crește imunitatea și concentrarea, ne ajută să trăim cu satisfacție și să îi facem pe alții fericiți.

“Să ne începem fiecare zi cu un zâmbet pentru noi înșine, dar să nu uităm să oferim zâmbete și celor din jur, pentru că acestea pot produce minuni chiar și în zilele cele mai banale.

Zâmbetul este cea mai puternică armă... pacifistă. Oamenii zâmbesc atunci când se află în grupuri, însă acesta nu este doar un semn că ei se simt bine. Zâmbim cu un anumit scop și astfel emitem anumite semnale lumii din jurul nostru”, afirmă oamenii de știință americani, prezentându-ne și mesajele pe care le trimitem prin zâmbet.

Oferă încredere - Într-o lume în care toți se luptă pentru sine, unul dintre semnele care arată că poți avea încredere în cineva este zâmbetul. Zâmbetul sincer le spune oamenilor că pot avea încredere în tine și că ești deschis să colaborezi. Oamenii care ne zâmbesc sunt considerați mai buni și mai comunicativi. Chiar și oamenii de afaceri sunt de părere că zâmbetul este valoros pentru că, astfel, clienții pot avea mai mare încredere într-o persoană care le zâmbește decât în una care este permanent serioasă. 

Folosit în autoapărare - Atunci când oamenii fac o poznă, ei încep să zâmbească în scop de... autoapărare. Acest comportament chiar funcționează. Oamenii sunt mai buni cu tine atunci când le zâmbești. Și nu prea contează dacă este un zâmbet însoțit de scuze, un zâmbet strâmb sau unul sincer. Întotdeauna funcționează atunci când riști să fii certat sau criticat de cineva.

Scut în fața situațiilor incomode - Dacă ai uitat să îi cumperi soției un cadou sau dacă ai uitat numele unui client foarte important, un zâmbet timid te ajută să facem față situației. Adică, zâmbind timid și având privirea în pământ, cei din jurul nostru vor dori mai degrabă să ne compătimească și să ne consoleze decât să ne certe sau să fie supărați pe noi.

Corespunde așteptărilor - Uneori zâmbim reciproc, pentru că așa fac oamenii educați și, astfel, putem să evităm sentimentul de vinovăție. Într-un experiment, oamenii au fost rugați să fie încruntați și serioși atunci când vor auzi lucruri bune despre cunoscuți. Practic, toți participanții s-au simțit apoi jenați, fiindu-le teamă că apropiații se vor supăra pe ei.

Ne scapă de durere - Zâmbetul este cea mai eficientă metodă de a trece peste dezamăgiri. Chiar și imitând un zâmbet, chiar dacă nu ai dispoziție bună, poți să obții un efect pozitiv. În cadrul unui alt experiment, participanților li s-au arătat filmulețe triste. Cei care zâmbeau se simțeau mai bine la final, însă cei care nu au zâmbit îi priveau cu suspiciune pe cei pe care tristețea altora i-a făcut să zâmbească.

Ascunde gândurile - Atunci când suntem nervoși, atenția noastră este scăzută și încetăm să mai observăm ceea ce se petrece în jurul nostru, însă zâmbetul, chiar dacă este amăgitor, ne ajută să ne simțim și să gândim mai bine. Într-un zâmbet sincer sunt puse în funcțiune și buzele, și ochii, nu doar gura, însă ultimele cercetări au demonstrat că 80% dintre oameni sunt capabili să imită zâmbetul sincer și strălucirea din ochi, pentru a ascunde ceea ce gândesc. Atunci când zâmbim sincer, avem nevoie de jumătate de secundă, pe când zâmbetul fals apare instantaneu.

Aduce câștiguri mai mari - Studiile au demonstrat că oamenii care activează în domeniul serviciilor, cum ar fi chelnerii, primesc un bacșiș mai mare dacă amabilitatea le este însoțită de zâmbet. Însă, oamenii de știință atrag atenția că utilizarea continuă și necontrolată a zâmbetului poate duce la epuizare emoțională și ne poate costa sănătatea.

Ne prelungește viața - Oamenii care zâmbesc mai mult trăiesc mai mult. Este concluzia unui studiu care, analizând imaginile unei echipe de baschet, a constatat că cei care zâmbeau în poze de-a lungul timpului au trăit cu 7 ani mai mult decât cei sobri. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu