Când creierul îmbătrânește mai repede decât corpul...

Distribuie pe:

Expertul american în sănătate publică Mike Bohl, citat de adevarul.ro, afirmă că, deși un anumit declin cognitiv venit odată cu îmbătrânirea este firesc, există anumite semnale de alarmă la care ar trebui să fim atenți, atunci când acesta apare mult mai devreme decât ar fi normal.

“Pe măsură ce îmbătrânești, anumite părți ale creierului se micșorează, pot exista mai puține conexiuni între celulele creierului, iar alte probleme (cum ar fi boala microvasculară sau o altă boală a funcției cognitive) se fac încet cunoscute.

Cu toate acestea, dacă declinul cognitiv apare prea devreme, prea repede sau într-un grad mai mare decât ar fi de așteptat, înseamnă că există o problemă de bază care ar trebui abordată, fiind necesar să ne adresăm medicilor. Răspunsul ar putea fi unul simplu, precum corectarea unei deficiențe de nutrienți sau altă afecțiune minoră, care netratată determină îmbătrânirea creierului mai repede decât îmbătrânirea corpului”, explică Mike Bohl, acesta prezentând și semnalele de alarmă la care să fim atenți.

Îți pierzi simțul echilibrului - Cercetările arată că echilibrul începe să se diminueze odată ce ajungi la jumătatea vieții, în jurul vârstei de 50 de ani.

Acest lucru se datorează, în mod normal, reducerii masei musculaRe, care poate fi stimulată prin antrenament de forță. Însă, pierderea simțului echilibrului poate fi și un important semnal de alarmă că se întâmplă ceva în creier.

Pierderea simțului coordonării - Un alt semnal de alarmă este atunci când apar probleme cu mișcarea și pierderea simțului coordonării. Fii atent la capacitatea de a avea control asupra propriilor mișcări sau de a efectua mișcări de finețe. Unele dintre primele semnale de alarmă tipice ale demenței includ probleme de coordonare și recunoaștere, dezorientare, probleme de memorie și un declin al abilităților de comunicare.

Te confrunți cu pierderi de memorie - Deși este normal să uiți câteva cuvinte din când în când, dacă simți că acest lucru se întâmplă mai frecvent decât ar trebui, înseamnă că organismul îți transmite că se întâmplă ceva cu creierul tău. Același lucru se întâmplă dacă vă dați seama că vă pierdeți memoria pe termen lung sau că sunteți incapabil să vă formați amintiri pe termen scurt.

Dificultăți în sarcinile zilnice - Tuturor ne este greu uneori să ne motivăm pentru a duce anumite sarcini la bun sfârșit, însă atunci când ni se pare dificil să plătim o factură sau să facem cumpărături curente este un semnal de alertă de luat în seamă.

Schimbări de dispoziție - Una dintre funcțiile importante ale creierului este aceea de a experimenta și de a regla starea de spirit. Viața, în general, aduce schimbări de dispoziție, însă fiți foarte atenți dacă experimentați brusc schimbări în modul în care vă simțiți și acționați. Modificările inexplicabile ale dispoziției sunt un semn revelator că trebuie să vorbiți urgent cu un medic. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu