Greva din învățământ continuă

Distribuie pe:

Ciucă: Problemele din educație nu pot fi rezolvate prin blocarea anului școlar

Dialogul cu sindicatele din învățământ va continua, întrucât pentru coaliția de guvernare, Educația rămâne o prioritate națională, a declarat, marți, premierul Nicolae Ciucă, care a subliniat însă că o parte dintre măsurile solicitate nu pot fi puse în practică în acest moment fără riscul ieșirii din ținta de deficit bugetar asumată de țara noastră. Prim-ministrul a adăugat că, de la preluarea mandatului, a făcut tot ce a fost posibil astfel încât învățământul să primească bani mai mulți.

El a evidențiat că problemele din Educație nu pot fi rezolvate prin blocarea anului școlar. “Este foarte clar pentru noi, toți, că nu putem să vedem profesorii noștri în altă parte decât la catedră, iar pe copiii noștri, elevi sau studenți, în bănci sau în amfiteatre. Nu cred că în momentul de față este momentul prin care să putem să rezolvăm problemele blocând anul școlar. De aceea, mă angajez personal, am discutat și cu președintele Camerei Deputaților, domnul Marcel Ciolacu, astăzi vom continua dialogul, vom avea întâlniri cu asociația părinților, cu asociația elevilor și vom face în așa fel încât, pe bază de dialog, să rezolvăm problema, făcând încă o dată apel și la liderii de sindicat și la cadrele didactice să înțeleagă măsurile pe care noi le-am luat”, a subliniat premierul.

El a amintit că noile Legi ale Educației au fost votate în Parlament și se dorește punerea lor în aplicare cât mai rapid. “Ieri (luni - n.r.), tocmai s-au votat Legile Educației. Este un pachet de legi - Legea învățământului preuniversitar și Legea învățământului universitar. Trebuie să le punem în aplicare, trebuie să facem în așa fel încât, până la începutul anului școlar, legile să poate să intre în funcțiune și să producă efecte”, a mai transmis Ciucă.

Potrivit acestuia, sunt însă măsuri care sunt foarte greu de îndeplinit în momentul de față.

“Fac apel la cadrele didactice și la întreg personalul din educație să revină la catedră, mai ales în această perioadă extrem de importantă pentru elevi, în care au nevoie de susținerea și încurajarea noastră!”, a mai transmis Ciucă.

Sindicatele continuă greva și amenință că vor ieși masiv în stradă

Sindicatele din Educație continuă marți greva generală și amenință că vor ieși masiv în stradă dacă Executivul nu vine cu propuneri care să soluționeze problemele cu care aceștia se confruntă.

“Atenționăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluționarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învățământ și nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariații din educație sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă”, au transmis luni membrii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” și cei ai Federației Naționale Sindicală “Alma Mater”.

Cele trei federații, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, au respins duminică “așa-zisa ofertă a Guvernului României”. “Nu avem nevoie de ajutoare sociale! Nu suntem asistați social! Avem nevoie de salarii decente! Nu am decis să facem grevă peste noapte!”, afirmă sindicaliștii. (Agerpres)

Lasă un comentariu