De ziua copilului și de rusalii, o nouă minivacanță!

Distribuie pe:

Ziua Copilului, sărbătorită pe 1 iunie, cade în acest an (2023) într-o zi de joi, iar Guvernul a stabilit, încă de la sfârșitul anului trecut, ca bugetarii să beneficieze de încă o zi liberă pe 2 iunie (vineri), cu condiția ca aceasta să fie recuperată ulterior, astfel încât să se bucure de o minivacanță de patru zile (cu includerea weekend-ului).

Însă, cum în acest an, în 4 iunie (duminică), se celebrează și Rusaliile, iar a doua zi de Rusalii (luni) este de asemenea prevăzută ca zi liberă în Codul Muncii, minivacanța bugetarilor se prelungește la cinci zile.

Salariații din mediul privat vor beneficia doar de două zile libere (1 iunie, Ziua Copilului, și 5 iunie, a doua zi de Rusalii).

Cu toate că în Codul Muncii este prevăzut faptul că salariații au dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale, anumite categorii de angajați trebuie să se prezinte la muncă. Este vorba despre cei care lucrează în unitățile sanitare și în unitățile de alimentație publică, dar și în locurile în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

În cazul acestora, Codul Muncii stabilește compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, iar dacă nu este posibil acest lucru vor primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Atenție! Angajatorii care nu acordă zilele libere legale salariaților riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Lucreția Pop

Lasă un comentariu