Continuă greva generală din învățământ

Distribuie pe:

Cu privire la nota Ministerului Educației nr. 111/SI/22.05.2023 transmisă inspectoratelor școlare și unităților de învățământ preuniversitar vă comunicăm următoarele:

1. Este o notă cu caracter informativ privind cadrul legal aplicabil în opinia Direcției Generale Juridice a Ministerului Educației (este o colecție de articole și nimic mai mult).

2. Greva generală a fost declanșată de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația din Educație “Spiru Haret”, ceea ce înseamnă că responsabilitatea anunțării către ITM și Ministerul Muncii revine de drept comitetelor de grevă de la nivel național. Prin urmare, comitetele de grevă de la nivel județean și de la nivel de unitate nu au această responsabilitate.

3. Majoritatea acestor articole de lege vi le-am comunicat prin intermediul informărilor anterioare - atât de la nivelul SIP Mureș, cât și de la nivelul federațiilor.

4. ME nu emite nicio interpretare a acestor prevederi legale.

5. Este dreptul angajatorului să emită decizii de suspendare a contractelor individuale de muncă pe perioada grevei și înscrierea acestora în REVISAL. Pe de altă parte, angajatorul nu poate face înscrierea în REVISAL deoarece în acesta nu se regăsește temeiul de drept în baza căruia se face suspendare, adică art. 160 din Legea 367/2022. Mai mult, în REVISAL trebuie să fie trecută atât data de început a suspendării, cât și cea de final, care este necunoscută. Dar așa cum am precizat și în materialele anterioare, această perioadă reprezintă vechime în muncă și în învățământ.

6. Efectul principal este acela că participanții la grevă nu vor fi plătiți în această perioadă. Credem că absolut toți cei care au fost de acord cu greva au fost conștienți că există posibilitatea să nu fie plătiți în această perioadă.

Concluzia: Nota Ministerului Educației are menirea de a crea o anumită stare de neliniște în rândul greviștilor în ideea de a ne determina să renunțăm la protest, de a ne dezbina. Singura armă pe care o avem și de care trebuie să ne folosim este unitatea/solidaritatea. Să nu renunțăm la ea!

Molnár Zoltán, președinte SIP Mureș

Lasă un comentariu