25 mai - Ziua internațională a copiilor dispăruți

Distribuie pe:

Luni, 22 mai, în contextul marcării Zilei Internaționale a Copiilor Dispăruți, Poliția Română și Asociația Telefonul Copilului, cu sprijinul Ambasadei SUA în România, au lansat campania națională de prevenire a dispariției voluntare în rândul minorilor “Plecatul de acasă nu e o soluție”.

Se are în vedere creșterea nivelului de conștientizare a fenomenului dispariției voluntare a minorilor și la efectele negative ale acestei forme de dispariție.

În același timp, se pune accent și pe creșterea nivelului de informare al părinților și reprezentanților legali asupra necesității implicării în prevenirea și combaterea dispariției voluntare în rândul minorilor, oferindu-le acces la resursele de prevenire dezvoltate în cadrul proiectului, respectiv încurajarea raportării acestor cazuri și solicitării serviciilor de consiliere psihologică, în orice etapă a situațiilor de acest tip.

Inițiativa reprezintă o consecință a evoluției cazurilor de plecări voluntare în rândul minorilor. În perioada 1 ianuarie - 19 mai a.c., au fost căutați 3.277 de minori și depistați 3.318, unele cazuri fiind sesizate anterior și soluționate în perioada de referință.

Numărul disparițiilor de copii nu reprezintă numărul real al acestora, deoarece fiecare sesizare, privind același copil, este înregistrată ca o nouă dispariție: la data de 19 mai 2023, se aflau în evidență 394 de minori dispăruți, față de care Poliția Română desfășoară activități specifice pentru depistarea lor. Din totalul acestora, 238 de copii nu sunt la prima dispariție, unii dintre aceștia având multiple plecări voluntare, iar 141 au plecat dintr-un centru de plasament.

Printre cauzele care au dus la aceste dispariții se numără: nesupravegherea de către părinți, aparținătorii legali ori factorii responsabili din unitățile de ocrotire, lăsarea copiilor în grija bunicilor sau a altor rude, părinții sau aparținătorii legali fiind plecați la muncă în străinătate sau lipsa unei comunicări autentice cu părinții, starea materială precară, care determină neglijarea funcției de educație a familiei și plasarea ei la periferia preocupărilor față de copii, abandonul școlar sau acumularea de absențe, rezultate negative la școală, creșterea influenței anturajului negativ, spiritul de aventură, libertinajul, vagabondajul.

Concluzii similare se desprind și din analiza realizată de Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Române, precum și din creșterea numărului de situații în care copiii și-au exprimat intenția de a părăsi domiciliul, așa cum au fost constatate de Asociația Telefonul Copilului, în cadrul sesiunilor de consiliere oferite de către specialiștii organizației la linia europeană de asistență pentru copii 116.111 - Telefonul Copilului.

“Prevenirea victimizării minorilor constituie o prioritate națională a Poliției Române. Disparițiile de minori sunt tratate cu celeritate, având în vedere că plecarea unui copil din mediul familial sau din centrele de protecție generează o emoție puternică în rândul comunității, de mare impact, atenția fiind concentrată în jurul ipostazelor victimale în care se poate regăsi acesta”, a declarat chestor de poliție Virgil Spiridon, adjunct al inspectorului general al Poliției Române.

Inițiativa este finanțată de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România și se va desfășura până la data de 30 iunie 2024.

“Ne confruntăm în prezent cu amenințări care nu cunosc frontiere și, cu toate că activitatea noastră se concentrează cel mai mult pe cele legate de combaterea criminalității informatice, a traficului de droguri, a traficului de persoane, a spălării de bani, a fraudelor cu documente, preocuparea noastră dominantă este de a promova mereu siguranța și protecția cetățenilor. Puterea unei comunități este pe măsura celor mai vulnerabili membri ai săi și este de datoria noastră ca părinți, tutori sau oameni ai legii să fim mereu dedicați copiilor noștri și să sprijinim inițiative educaționale și investigative pentru binele lor” - a precizat domnul Christopher Gruber, Atașat de securitate în cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România.

În cadrul proiectului, vor fi organizate activități în care copiii vor învăța despre resursele pe care le au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât și pentru a primi consiliere specializată privind pericolele la care se pot expune minorii, dacă consideră că singura rezolvare a unei probleme este plecatul voluntar de acasă. De asemenea, specialiști ai Poliției Române vor furniza informații necesare pentru cazurile în care cei ce ajung în situații limită, în ipostaze victimale, să știe ce trebuie să facă pentru a primi imediat sprijinul autorităților și să cunoască procedurile punctuale ce trebuie urmate în funcție de situații.

Vor afla că pot suna gratuit la 116.111, linia europeană de asistență pentru copii, gestionată în România de Asociația Telefonul Copilului și vor avea la dispoziție și platforma online a organizației https://www.116111.ro/, iar pentru comunicarea electronică pot accesa mail-ul

vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro

“Începând din perioada pandemiei COVID-19, intenția de a pleca în mod voluntar de acasă, precum și decizia de a pleca de la domiciliu au cunoscut o creștere semnificativă în rândul copiilor, care au solicitat serviciile de consiliere oferite de psihologii Asociației Telefonul Copilului, la 116111: copii disperați, copii care nu își găsesc liniștea și pot să ajungă în stradă, fără să știe că atunci când pleacă de acasă, închid o ușă, dar nu li se deschid altele. Intenția de a pleca de acasă reprezintă așadar un copil nesigur, un copil instabil, un copil vulnerabil, oricând pe punctul de a-și duce planul la bun sfârșit și expunându-se astfel la exploatare sexuală, trafic de persoane, consum de droguri, comitere de infracțiuni, diverse tipuri de agresiuni.

Indiferent de motivele pentru care un copil, care se simte singur și neînțeles, ajunge la un astfel de plan, noi îi transmitem în acest proiect despre cât este de important să ceară ajutorul înainte de a lua o decizie cu urmări ireversibile. Conform datelor organizației noastre, în peste 31,25% dintre sesiunile de consiliere psihologică oferite, copiii au văzut fuga de acasă drept o soluție pentru rezolvarea problemelor lor, în principal pe fondul dificultăților în relația copil-părinte (41,3%), al abuzurilor în familie (35,7%), al problemelor sentimentale (15,2%), cel mai mare procent înregistrându-se în rândul fetelor (83,5%).

Proiectul lansat reprezintă un demers esențial, în care încurajăm copiii să ceară ajutor în situațiile în care se simt singuri și neînțeleși, înainte de a lua o decizie cu urmări ireversibile. Împreună cu Poliția Română continuăm astfel parteneriatul tradițional, dedicat protecției copiilor oriunde s-ar afla. Mulțumim Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România pentru susținerea și încurajarea acestei inițiative,” a declarat Cătălina Surcel, Director Executiv al Asociației Telefonul Copilului.

Copiilor le este dedicată și o pagină web, care prezintă informații despre ceea ce înseamnă dispariția voluntară, situațiile de risc la care sunt expuși, sfaturi de prevenire, soluții și exemple de cazuri reale consiliate de organizație (editate pentru respectarea anonimatului): https://www.116111.ro/plecatdeacasa.

(sursa și foto - politiaromana.ro)

Istoricul acestei zile internaționale începe cu anul 1983, când președintele SUA, Ronald Reagan, a avut inițiativa de a dedica ziua de 25 mai copiilor dispăruți, în memoria lui Etan Patz, în vârstă de 6 ani, care a dispărut fără urmă la 25 mai 1979 și nu a mai fost găsit niciodată * Potrivit unui studiu al Comisiei Europene, aproximativ 250.000 de copii și adolescenți dispar în fiecare an, în Europa, ceea ce înseamnă: un copil la două minute. Aproximativ 60% sunt adolescenți care fug de acasă din cauza unor situații de abuz, violență sau greutăți materiale * Dormitul pe stradă, cerșitul și prostituarea sunt cele mai frecvente strategii, de risc maxim pe care copiii fugari le au la îndemână pentru a supraviețui * În cele mai multe dintre cazuri (aproximativ 90%), copiii care pleacă în mod voluntar de acasă sunt găsiți în primele 24-48 de ore de la dispariție, însă șansele scad odată cu trecerea timpului. De aceea, este important ca sesizarea să fie făcută cât mai rapid și orice informație legată de o dispariție să fie transmisă în timp util * Organizația Salvați Copiii notează că războiul din Ucraina a determinat o creștere a disparițiilor la nivel mondial, contextul conflictual i-a pus pe copii în situații de risc, au avut loc răpiri, au fost luați prizonieri de război, au existat răpiri parentale, dar și cazuri în care copiii au fugit de acasă. Pe fondul provocat de criza refugiaților din Ucraina, au fost raportate cazuri de trafic de persoane și au existat situații în care copiii s-au pierdut de părinți și s-au rătăcit * Numărul copiilor dispăruți poate fi semnificativ mai mare, monitorizarea lor fiind îngreunată de faptul că familiile tranzitează mai multe țări * Se estimează că, în fiecare an, în lume dispar 8 milioane de copii.

Documentar de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu