Roberta Metsola prezentă la Chișinău: Ați ales Europa, iar acum aveți dreptul, dar și responsabilitatea să mergeți până la capăt

Distribuie pe:

Zeci de mii de oameni s-au adunat duminică la Chișinău, pentru a participa la mitingul inițiat de președintele Maia Sandu, eveniment care are loc în 33 de orașe europene, pentru susținerea demersului prezidențial al Republicii Moldova, acela de aderare la Uniunea Europeană.

Președintele Maia Sandu a subliniat că Moldova va adera la Uniunea Europeană “și asta trebuie să se întâmple până în 2030”.

La Chișinău este prezentă și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care s-a adresat manifestanților.

“În ultimii ani, ați făcut pași decisivi, iar acum aveți dreptul, dar și responsabilitatea de a merge până la capăt, chiar și cu acest război la granița voastră. Noi, în Parlamentul European, am recunoscut progresul făcut de țara voastră. Moldova este gata pentru integrarea în piața unică europeană”, le-a transmis Metsola moldovenilor.

Cetățenii din nordul, sudul și centrul Republicii Moldova au venit cu pancarte pe care scrie numele orașelor lor, pe care ei le califică deja ca fiind europene: “Ocnița este oraș european”, “Edineț este oraș european”, “Moldova Europeană”, “Vrem să fim parte a familiei europene”. Cu pancarte pe care scrie “Diaspora” au venit în PMAN și moldovenii care muncesc peste hotarele țării.

Credibilitatea și independența băncilor centrale din întreaga lume vor fi în pericol

Credibilitatea și independența băncilor centrale din întreaga lume vor fi în pericol, dacă inflația ridicată nu va fi adusă sub control, a avertizat șeful Băncii Reglementelor Internaționale (BRI), transmite Reuters potrivit news.ro

BRI, denumită adesea banca băncilor centrale, a cerut un atac puternic asupra inflației în ultimul an, după ce a subestimat inițial, la fel ca majoritatea instituțiilor importante, impactul pe care l-ar avea stimulentele din epoca Covid.

Vorbind în Brazilia, Agustín Carstens, directorul general al băncii, a declarat că un răspuns dur la inflație este fundamental pentru menținerea încrederii în capacitatea băncilor centrale de a menține economiile în echilibru.

“Dacă încrederea se evaporă, capacitatea de a face politici publice eficiente dispare”, a spus Carstens, explicând că este pentru prima dată când generațiile mai tinere din multe țări se confruntă cu inflația care slăbește nivelul de trai.

Odată ce se instalează, inflația poate deveni din ce în ce mai dificil de oprit, a spus Carstens. Răcirea presiunilor de preț este esențială, a adăugat el.

“În caz contrar, credibilitatea politicii monetare și a băncilor centrale autonome responsabile de implementarea acesteia vor fi puse sub semnul întrebării”.

Comentariile lui Carstens vin în timp ce una dintre cele mai rapide și mai cuprinzătoare creșteri ale costurilor globale ale împrumuturilor din istorie arată semne că se apropie de final.

Piețele financiare au o șansă puternică ca Rezerva Federală din SUA, care a condus campaniile globale de creștere a costurilor de finanțare în ultimele 18 luni, să înceapă să-și reducă dobânzile, spre sfârșitul acestui an.

Carstens a spus că menținerea încrederii în sectorul bancar nu este mai puțin importantă decât într-o bancă centrală și a vizat criptomonedele, riscul unui sistem monetar “cu două niveluri” și rolul din ce în ce mai mare al altor firme decât băncile tradiționale.

“Necesitatea unei mai mari supravegheri și reglementări a sectorului nebancar a devenit mai presantă, în lumina episoadelor recente de instabilitate”, a spus el.

Revenind la bătălia inflației, el a spus că procesul ar putea întâmpina obstacole, în special pe măsură ce factorii de decizie încearcă să o aducă înapoi la nivelul lor favorit, care este de aproximativ 2% pentru Fed și alte bănci centrale importante.

“În următorii ani, politica monetară ar trebui să se concentreze direct pe readucerea inflației la niveluri compatibile cu obiectivele băncii centrale”, a arătat bancherul, conform news.ro.

Lasă un comentariu