Ludovic Orban va face plângere penală împotriva premierului Ciucă și a membrilor Guvernului pentru că nu au organizat alegeri locale parțiale în 57 de localități

Distribuie pe:

Președintele partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, va face o sesizare penală la Parchetul General împotriva prim-ministrului Nicolae Ciucă și a membrilor Guvernului care au refuzat convocarea și organizarea alegerilor locale parțiale în mai mult de 50 de localități.

Pe 28 aprilie, Ludovic Orban a trimis o “scrisoare avertisment”' premierului Nicolae Ciucă, un ultim demers prin care intenționează să determine Executivul să organizeze alegeri locale în 57 de localități unde este vacantă funcția de primar.

El avertiza atunci că, în cazul în care Guvernul va persista în această atitudine de a sfida legea, atunci va sesiza Parchetul de pe lângă ÎCCJ privind săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu și de împiedicare a exercitării drepturilor electorale.

Ludovic Orban a amenințat și la finele lui martie Executivul cu plângere penală pentru că nu respectă decizia de organizare a alegerilor locale parțiale.

Pe data de 16 martie, Ludovic Orban a câștigat procesul împotriva Guvernului, obținând în instanță obligarea Executivului la organizarea alegerilor locale parțiale în localitățile în care mandatele de primar au fost declarate vacante sau în care consiliul local a fost dizolvat.

“Obligă pârâtul Guvernul României la emiterea hotărârii de guvern prin care să stabilească data organizării alegerilor parțiale locale și să declanșeze procedura de organizare a acestor alegeri pentru funcția de primar și pentru consiliul local în toate circumscripțiile electorale care sunt evidențiate în situația centralizată emisă de Autoritatea Electorală Permanentă, ca fiind circumscripții electorale în care mandatul de primar a devenit vacant, respectiv consiliul local a fost dizolvat”, prevede soluția instanței de fond a Curții de Apel București.

Orban a precizat atunci că prin nerespectarea deciziei instanței sunt comise două infracțiuni: împiedicarea exercitării drepturilor electorale și abuz în funcție.

“Voi face plângere penală, ca să se știe. Nu mă joc cu legea. (...) Cetățenilor li se interzice dreptul a-și alege conducători legitimi și, de asemenea, unor oameni care vor să candideze la primărie li se interzice posibilitatea de a candida. Legea spune că după vacantarea postului de primar sau după dizolvarea consiliului local, Guvernul, în termen de maximum 90 de zile, trebuie să emită hotărârea de guvern privind data alegerilor și să organizeze alegeri locale. Sensul deciziei date de instanța de fond, Curtea de Apel București, este ca alegerile să se organizeze de îndată chiar dacă nu e prevăzut «expressis verbis». (...) Cert este că instanța a decis: obligă Guvernul să respecte legea. Am apelat la instanță după interpelări, declarații, solicitări publice, după parcurgerea etapei procedurii prealabile. Nu m-a apucat pe mine nebunia să dau în judecată Guvernul, am hotărât să dau în judecată Guvernul doar când am văzut reaua-voință evidentă și încălcarea grosolană a democrației și a drepturilor individuale ale cetățenilor”, a menționat, în martie, Ludovic Orban.

Lasă un comentariu