Azi, 27 mai Marea procesiune de Rusaliile Catolice de la Șumuleu-Ciuc, cea mai mare de acest fel din Europa Centrală și de Est

Distribuie pe:

Un grup de 900 de pelerini din Ungaria au sosit în noaptea de joi spre vineri la Miercurea-Ciuc, cu un tren special, pus la dispoziție de căile ferate maghiare, care a plecat joi dimineață de la Budapesta, iar un alt tren cu aproximativ 400 de persoane a pornit, vineri seara, spre Miercurea-Ciuc, tot din capitala Ungariei, potrivit agerpres.ro.

Străzile din Miercurea-Ciuc, dar și drumurile de acces spre oraș sunt aglomerate de câteva zile, mulți pelerini venind deja la rude și prieteni, pentru a participa la procesiunea de azi.

Foarte mulți pelerini se îndreaptă pe jos spre Șumuleu Ciuc, pe ruta de pelerinaj Via Maria, dedicat Fecioarei Maria, care pornește din localitatea Mariazell, din Austria, un important loc de pelerinaj din această țară, acest drum spiritual trasând o cruce pe harta Europei Centrale, în fapt o rețea de trasee de pelerinaj, care are ca finalitate marea procesiune de Rusaliile Catolice din Harghita.

De asemenea, aproximativ 300 de pelerini călare au pornit spre Miercurea-Ciuc din mai multe zone ale Transilvaniei, ajungând vineri seara în șaua dintre Șumuleul Mare și Șumuleul Mic, unde are loc liturghia solemnă de Rusalii.

Acestora li s-a alăturat și secretarul de stat pentru politici naționale din Guvernul Ungariei, Potápi Árpád János, care aduce cu el, la Șumuleu Ciuc, așa cum a făcut și în ultimii doi ani, panglici cu rugăciunile către Fecioara Maria ale celor care, din diferite motive, nu au putut veni la pelerinaj.

Alți aproximativ 200 de pelerini din Joseni au pornit pe jos spre locul pelerinajului și refac, simbolic, drumul făcut de strămoșii lor, în urmă cu peste 450 de ani, când au venit în zonă să apere credința catolică.

Foto: Iosif Trif

Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, a anunțat că pornește din București spre locul pelerinajului de la Șumuleu Ciuc cu bicicleta, pe pagina sa de Facebook anunțând că își dorește să facă acest pelerinaj pe bicicletă “pentru viitorul sportului românesc și pentru sportivii paralimpici”.

Printre pelerini se numără și președinta Ungariei, Novak Katalin, dar și fostul președinte al Ungariei, Ader Janos, care participă în fiecare an la eveniment.

Slujba este oficiată de monseniorul dr. Gergely Kovács, arhiepiscop al arhidiecezei romano-catolice de Alba Iulia, iar predica este rostită de părintele Urban Eric, provincialul franciscanilor din Ardeal.

Pelerinajul de la Șumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană.

Legenda spune că, în anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, ar fi încercat să le impună unitarianismul credincioșilor romano-catolici din scaunele secuiești Ciuc, Gheorgheni și Cașin și oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reușit să se opună și să își păstreze credința strămoșească.

De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la Biserica Sfintei Fecioare Maria din Șumuleu Ciuc, care adăpostește statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc a fost vizitat, pe 1 iunie 2019, de Papa Francisc, în timpul vizitei sale apostolice în România.

Lasă un comentariu