Rusia va lansa un atac nuclear preventiv dacă Occidentul furnizează Ucrainei arme nucleare, avertizează Moscova

Distribuie pe:

Dmitri Medvedev - vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei - a avertizat că războiul escaladează și mai mult dacă Ucraina primește avioane de luptă F-16 americane și “poate chiar arme nucleare”.

“Există niște reguli ale războiului, ireversibile”, a spus el, cu ocazia unei deplasări în Vietnam. “Dacă este vorba de livrări de arme nucleare în Ucraina, va trebui să se efectueze o lovitură preventivă”.

Occidentul însă nu reușește să înțeleagă acest lucru și crede în mod greșit că Putin nu va apăsa declanșatorul nuclear, a spus Medvedev.

“Asta înseamnă că o rachetă cu un focos nuclear va zbura către ei”, a amenințat el.

Medvedev este singurul om în viață - cu excepția lui Putin - care a pus degetul pe butonul nuclear rusesc.

Putin este adesea văzut cu un funcționar în apropiere, evident, cărându-i servieta nucleară.

Între timp, a spus Medvedev, Kremlinul se teme că “un tip cu demență” va fi ales la Casa Albă, aparent referindu-se la un al doilea mandat pentru Joe Biden: “Singurul lucru care contează este să nu fie ales un tip cu demență. Dar acest lucru este posibil. Pentru Rusia, din punct de vedere istoric, ne-a fost întotdeauna mai ușor să lucrăm cu republicanii”, a menționat el, cu precizarea că favoritul republican Donald Trump este “un tip drăguț, dar un pic laș”.

Medvedev a mai afirmat că războiul din Ucraina ar putea dura zeci de ani, cu perioade de lupte îndelungate: “Acest conflict va dura foarte mult timp, cel mai probabil zeci de ani. Atâta timp cât există o astfel de putere (la Kiev), vor fi, să zicem, trei ani de armistițiu, doi ani de conflict și totul se va repeta. De aceea este necesar să fie distrusă însăși esența puterii naziste de la Kiev”, a susținut el.

Medvedev face adesea comentarii dure; luna trecută a descris autoritățile ucrainene drept “o infecție”.

Fostul președinte - în ciuda eșecurilor rusești în război și a propriei sale predicții că acest conflict ar putea dura ani de zile - a insistat asupra ideii că Ucraina se va prăbuși.

“Va depinde de cât va dura procesul de dezintegrare a acestui stat muribund, ca urmare a unui conflict militar pierdut: fie se va produce o erodare relativ lentă a statalității ucrainene, cu pierderea treptată a elementelor de suveranitate, sau un colaps instantaneu, cu anihilarea simultană a tuturor elementelor distinctive ale statalității”, a spus el.

Medvedev a fost președintele Federației Ruse din 2008 până în 2012 și cel mai longeviv prim-ministru al guvernului de la prăbușirea comunismului.

(sursa și foto - dailymail.co.uk/news/article-12127333/Russia-launch-pre-emptive-) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu