Principala biserică din Ucraina va schimba calendarul pentru a se distanța de Rusia

Distribuie pe:

Principala Biserică Ortodoxă din Ucraina a anunțat miercuri că a decis să treacă la calendarul în care Crăciunul este celebrat pe 25 decembrie, o decizie care o va ajuta să se distanțeze și mai mult de Rusia, informează Reuters.

Creștinii ucraineni, în majoritatea lor ortodocși, au celebrat până acum Crăciunul pe 7 ianuarie, alături de alte țări predominant ortodoxe, precum Rusia, care a invadat Ucraina anul trecut.

“Această chestiune beneficiază de un nou impuls, ca rezultat al agresiunii ruse”, au transmis reprezentanții Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (OCU) într-un mesaj pe Facebook, prin care au anunțat renunțarea la calendarul iulian.

“Astăzi, calendarul iulian este perceput ca fiind asociat cu cultura Bisericii Ruse”, au adăugat ei.

Principala Biserică Catolică din Ucraina, care revendică aproximativ 10% din totalul credincioșilor ucraineni, a anunțat o modificare similară în februarie 2023.

OCU a precizat că va folosi calendarul iulian revizuit începând de la 1 septembrie, data ce marchează începutul anului liturgic. Parohiile vor avea însă opțiunea de a celebra Crăciunul în funcție de vechiul calendar iulian, dacă doresc să facă acest lucru.

Un sondaj guvernamental ucrainean realizat în decembrie 2022 a arătat că 59% dintre cei peste 1,5 milioane de respondenți sprijină “mutarea” sărbătorii Crăciunului pe 25 decembrie.

Ministrul ucrainean al Culturii și-a exprimat și el sprijinul pentru schimbarea calendarului, considerând că o astfel de modificare este “potrivită cu exigențele timpurilor noastre și ale opiniei publice”. (Agerpres)

Lasă un comentariu