Reabilitare gratuită a locuinței pentru cei care primesc ajutor de încălzire

Distribuie pe:

În ședința din 24 mai 2023, Guvernul a adoptat un proiect de modificare a Ordonanței de Urgență nr. 18/2019, prin care persoanele vulnerabile ce îndeplinesc condițiile pentru a primi ajutorul pentru încălzire li se oferă posibilitatea reabilitării termice gratuite a locuinței.

Astfel, în lista deja existentă în OUG 18/2009 pentru care autoritățile suportă cheltuielile cu reabilitarea termică a locuințelor, se introduce și categoria de “persoane aflate în sărăcie energetică, inclusiv persoane identificate ca și consumatori vulnerabili de energie”.

Potrivit legii, consumatorul vulnerabil de energie este “persoana singură ori familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale, iar sărăcia energetică este imposibilitatea consumatorului vulnerabil de acoperire a acestora.

În lista nevoilor energetice minimale intră consumul minim de energie pentru iluminat, răcirea și încălzirea optimă a locuinței, susținerea facilităților de gătit, utilizarea mijloacelor de comunicare sau alimentarea dispozitivelor medicale.

Până acum, lista persoanelor pentru care statul acoperă cheltuielile cu reabilitarea termică a locuinței cuprindea persoanele cu handicap sau familiile cu persoane cu handicap aflate în întreținere, persoanele singure și familiile care, în ultimele trei luni anterioare efectuării anchetei sociale de către autoritatea administrației publice locale, au realizat venituri medii nete lunare pe persoană singură (membru de familie) sub câștigul salarial mediu net pe economie (aproximativ 4.500 de lei pe lună), veteranii de război și supraviețuitorii acestora, pensionarii, indiferent de statutul acestora, ale căror venituri medii nete lunare pe persoană singură (membru de familie) sunt sub câștigul salarial mediu net pe economie.

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de ordonanță adoptat recent de Executiv mai trebuie publicat în Monitorul Oficial. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu