Cât timp rămâne alcoolul în corp. La câte ore după ce ai băut poate fi detectat în organism

Distribuie pe:

Efectele unei băuturi sunt resimțite după 15-45 minute de la ingestie, variind în funcție de sex, compoziția corpului, cantitatea de alcool consumată, prezența alimentelor odată cu alcoolul și capacitatea ficatului de a produce enzimele care procesează alcoolul.

Procesarea alcoolului în organism este una dintre cele mai previzibile reacții chimice din corp - fiecare persoană elimină alcoolul la aceeași rată.

Alcoolul este metabolizat (descompus) de către organism la o rată de 0,016% pe oră sau aproximativ 16 mg alcool/100 ml sânge pe oră. Nu contează cât ești de înalt sau dacă ai băut vin roșu sau bere. Odată ce concentrația de alcool în sânge (alcoolemia) atinge un anumit nivel - indiferent cum a fost obținut acel nivel - corpul tău are nevoie de un anumit timp pentru a descompune alcoolul și a-l elimina din organism. Doar o cantitate mică de alcool (2-5%) rămâne nemetabolizată și este eliminată neschimbată în urină, transpirație și respirație și permite măsurarea concentrației de alcool în urină sau respirație, arată sursa citată.

Cât timp durează până când alcoolul este metabolizat?

Deși nu poți grăbi cât de rapid alcoolul este metabolizat de către ficat, această rată precisă de metabolism îți permite să poți determina destul de ușor cât timp va dura până când alcoolemia va ajunge la zero.

Să luăm de exemplu o alcoolemie de 160 mg/100 ml, care la șoferi reprezintă de două ori limita legală de 80 mg/100 ml, când se consideră infracțiune și se pedeseste cu închisoarea. Deoarece corpul tău (asemănător oricărui altuia) metabolizează alcoolul la o rată de 16 mg alcool/100 ml sânge pe oră, va fi nevoie de 10 ore pentru ca o persoană cu o alcoolemie de 160 să ajungă la o concentrație a alcoolului în sânge de 0.00.

De fapt, poți determina alcoolemia pentru fiecare oră care trece din momentul în care nu mai bei și în care alcoolul este metabolizat. Să continuăm să folosim același exemplu. Să presupunem că o persoană are o alcoolemie de 160 mg/100 ml la ora două dimineața, când s-a oprit din băut.

Chiar și fără a măsura alcoolemia la fiecare oră, pentru următoarele 10 ore poți știi care este aceasta:

Ora 2 a.m: alcoolemie 160; ora 3 a.m: alcoolemie 144; ora 4 a.m: alcoolemie 128; ora 5 a.m: alcoolemie 112; ora 6 a.m: alcoolemie 96; ora 7 a.m: alcoolemie 80; ora 8 a.m: alcoolemie 64; ora 9 a.m: alcoolemie 48; ora 10 a.m: alcoolemie 32; ora 11 a.m: alcoolemie 16; ora 12: alcoolemie 0.

Astfel, în cazul unei persoane care părăsește barul la ora 2 dimineața cu o alcoolemie de 160 mg/100 ml, aceasta va scădea la 0.00 de-abia la prânz. În orice moment, înainte de ora 11 dimineața, alcoolemia va fi peste limita de detecție legală dacă persoana va vrea să conducă.

Cât timp după ce ai băut poate fi detectat alcoolul în organism?

În funcție de testul utilizat, timpul de detectare al alcoolului în organism poate varia:

Sânge: 6-12 ore; respirație: 24 ore; urina: 12-48 de ore; saliva: 48 ore; păr: până la 90 zile.

Ce pot să fac astfel încât alcoolemia să scadă mai repede?

Nu există nicio modalitate practică de a scădea mai repede concentrația de alcool din sânge, decât cât de bine vor funcționa enzimele din ficat. Odată ce ai atins un anumit nivel al alcoolemiei, tot ce poți face este să aștepți ca ficatul tău să-și facă treaba.

Cum se pedepsește în România consumul de alcool la șoferi?

Infracțiune:

O alcoolemie >/= 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat care este echivalentă cu >/= 0,80 g/l alcool pur în sânge constituie infracțiune.

Se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală.

Permisul auto este anulat.

Contravenție:

O alcoolemie < 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat constituie contravenție. Se sancționează cu amendă.

Permisul auto este suspendat pentru 3 luni.

Lasă un comentariu