Petre Daea a lansat un program pilot de irigare prin picurare

Distribuie pe:

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a lansat, sâmbătă, la Bechet, județul Dolj, programul pilot de irigare prin picurare, cu independență energetică, pentru culturi de câte un hectar de legume și cartofi, pentru care sunt alocați 40 milioane euro și de care vor beneficia circa 5.000 de tineri fermieri.

Potrivit datelor prezentate de Daea, obiectivul acestui program este echilibrarea balanței comerciale cu legume și stabilizarea producției interne de legume și cartofi, iar condițiile de amplasare sunt lângă o sursă de apă, lângă canale magistrale de irigații sau sursă proprie de apă.

Prin acest program este achiziționat un kit modular de irigații prin picurare, independent energetic, compus dintr-un set de panouri solare, un agregat de pompare, o instalație de irigare prin picurare, comandă electronică pentru administrare automată, cu cantități mici de apă distribuite uniform.

Pe lângă kitul modular de irigații prin picurare independent energetic pentru un hectar cultivat cu legume sau cartofi, a cărui valoare este de circa 10.000 de euro, se achiziționează și un container cu temperatură constantă pentru depozitare temporară a producției rezultate, care va fi valorificată ulterior prin contracte încheiate cu Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea SA.

“Acest modul se compune din partea de irigare, iar în etapa a doua vom avea și modulul de prerăcire a produselor. Practic, după recoltare, produsele vor ajunge într-un loc unde temperatura va fi adusă la nivelul la care să își păstreze calitatea. (...) Urmărim să luăm toți banii de la Uniunea Europeană, să investim corect, să-i ducem acolo unde putem să avem un succes în producție și un câștig în buzunarul fermierului și, nu în ultimul rând, să ne asigurăm consumul de legume și să echilibrăm balanța comercială, fiind un obiectiv statal pus în programul de guvernare pe care l-am autorizat prin decizia politică. Aceste lucruri sunt foarte clare și trebuie urmărite cu atenție și puse în practică zi de zi și ceas de ceas”, a spus Petre Daea.

Ministrul Daea a prezentat la Bechet și partea practică de implementare a proiectului, cu sprijinul unui întreprinzător și al unui fermier, care are un modul de irigare cu consum scăzut de apă și independență energetică.

“Pe baza acestui concept, am proiectat drumul acesta al modulului de irigare pentru irigarea unui hectar prin picurare, cu independență energetică și cu comandă de la distanță. Iată că avem în acest moment piesele necesare aici, care asigură pe de o parte distribuția apei, pe de altă parte asigură continuitatea în irigare, în așa fel încât la rădăcina plantei să fie tot timpul apă. Programul acesta se referă la tineri, la tinerii fermieri. Obiectivul nostru este să ajungă la 5.000 de fermieri în România, deci 5.000 de hectare care trebuie să fie irigate prin aceste măsuri, în așa fel încât să realizăm cele 250.000 tone de legume și cartofi, atât de necesare pentru a echilibra consumul de legume în România”, a explicat Petre Daea.

Acesta a mai spus că a lansat acest program la Bechet pentru că este polul secetei din România, iar fără apă este imposibil să se realizeze culturi. (Agerpres)

Lasă un comentariu