Protest de amploare a sindicaliștilor din educație, la Târgu Mureș

Distribuie pe:

Peste 1.000 de cadre didactice și nedidactice din școlile mureșene au participat, ieri, la protestul organizat în centrul Târgu Mureșului, în fața Prefecturii. Liderii filialelor mureșene a celor două sindicate organizatoare, Sindicatul din Educație “Spiru Haret” - Rezi Maria și Sindicatul Învățământului Preuniversitar - Molnar Zoltan, au declarat că a fost cel mai mare protest organizat în ultimii ani, în Târgu Mureș.

Rezi Maria: “Mitingul este continuarea manifestărilor din timpul grevei. Am prognozat 500 de participanți, dar avem peste 1.500 prezenți. Au venit colegi din Reghin, Sighișoara, Târnăveni și Luduș. Ceea ce au oferit guvernanții dascălilor până acum nu ne mulțumește”.

Molnar Zoltan: “Protestul de astăzi este o urmare a nerezolvării problemelor din învățământ. Ne așteptăm la aproximativ 1.500 de persoane. Este unul dintre cele mai mari proteste de aici, din Târgu Mureș, din ultimii ani. Sperăm să ajungem să dobândim ce ne dormim. Părinților le transmit să ni se alăture. Cerem o finanțare mai bună a învățământului și un salariu mai bun. Obținerea acestor lucruri este și în interesul părinților. Să punem presiune pe Guvern pentru că la dânșii este rezolvarea”.

Orban Alex Ionuț, profesor de engleză, cu vechime de un an în învățământ: “Sunt profesor de engleză. Este primul an în învățământ. Am salariul de 2.800 de lei cu sporurile pentru zona rurală. Dacă munceam în oraș câștigam mai puțin. Protestez pentru mărirea salariilor. Nu consider că salariul primit este echivalent cu valoarea socială a muncii pe care o prestez. Personal consider că guvernanții ar trebui să muncească toată ziua să găsească soluții la problemele noastre. Principalii vinovați pentru ce se întâmplă aici sunt guvernanții”.

Revendicările sindicaliștilor din educație vizează: majorarea salariilor personalului din învățământ; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic. De asemenea, sindicaliștii solicită acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă; creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii; renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.

Dragoș Bardoși Foto: Oana Bota

Ultima ofertă a Guvernului pentru sindicaliștii din educație

I. Creșteri ale veniturilor:

1. Pentru personalul DIDACTIC (didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control și didactic auxiliar) prime pentru susținerea carierei didactice 2.000 de lei net suma forfetară (în data 5 iunie) + 2.000 de lei net (5 octombrie) din care 30% (600 de lei) garantat suma forfetară - pentru diferența de 70% (1.400 de lei pentru achiziție de laptopuri, tablete, cărți, materiale didactice, cu documente justificative pentru decont până la încheierea proiectelor europene pe finanțare PNNR). Facem precizarea că cei 2.000 de lei din octombrie se vor acorda, în fiecare an, până în anul 2027.

2. Pentru personalul NEDIDACTIC:

- majorare 8-9% pentru personalul nedidactic (prin ajungerea la salariile din Anexa nr. 8 la Legea-cadru nr. 153/2017)

- prime de câte 500 de lei net (în data de 5 iunie), suma forfetară și 1.000 de lei net (pe 5 octombrie), din care 30% suma forfetară și 70% pentru cursuri de igiena și altele asemenea; și acești 1.000 de lei din octombrie se vor acorda, în fiecare an, până în anul 2027.

Poza primită de la un participant la protest

II. Devansarea începerii discuțiilor pe grila de salarizare cu reprezentanții sindicatelor: ele trebuiau să înceapă din 15 iulie și au început de luni, 29 mai, la Ministerul Muncii, cu dl ministru Budăi și dna ministru Ligia Deca.

III. Încheierea unui acord politic (cu PNL + PSD), care să cuprindă toate aspectele din viitoarea lege a salarizării, Educația fiind prioritate și pornind de la principiul că salariul debutantului este la nivelul salariului mediu brut pe economie”

MEMBRII DE SINDICAT SUNT SINGURII CARE POT LUA O HOTĂRÂRE!, precizau reprezentanții sindicali.

Lasă un comentariu