Greva din Educație continuă

Distribuie pe:

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” au anunțat, miercuri, că greva din Educație va continua și au decis să nu semneze niciun acord, fie el și unul girat de Președintele României, în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate.

“Mesajul colegilor a fost clar: am mai semnat acorduri care nu au fost respectate. Avem nevoie de majorări, nu de prime/vouchere. Acordul trebuie să-l facă doar clasa politică și, în urma acestui acord, să se adopte un act normativ pentru majorarea imediată a salariilor. Menționăm că solicitările noastre au rămas aceleași: majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare; emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puțin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic)”, se precizează într-un comunicat comun al celor două organizații sindicale, document semnat de Simion Hăncescu, președintele FSLI, și Marius Ovidiu Nistor, liderul FSE Spiru Haret.

Peste 20.000 de sindicaliști din sistemul de învățământ au protestat, marți, la Palatul Victoria și în fața Palatului Cotroceni, solicitând intervenția de urgență a președintelui Klaus Iohannis, după ce părțile nu s-au înțeles pentru închiderea conflictului.

,,Acțiunile de protest continuă. Colegii noștri sunt singurii care vor decide momentul suspendării acestor acțiuni. Președintele are un rol major. Dacă vrea să detensioneze situația din sistem va trebui să intervină în regim de urgență. Este rolul domniei sale de mediator”, a subliniat, la Palatul Victoria, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”.

Ulterior, Administrația Prezidențială a anunțat că președintele Klaus Iohannis îi va primi la discuții pe reprezentanții sindicaliștilor din educație. În urma discuțiilor, președintele României urma să gireze un acord politic semnat de toate partidele aflate la guvernare, care va conține grila salarială și termene clare de aplicare.

Sindicaliștii din Educație au declanșat greva generală în data de 22 mai 2023. (Agerpres)

Lasă un comentariu