Cuantumul sprijinului cuplat pentru cultura de mazăre

Distribuie pe:

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a informat că a demarat autorizarea la plată a schemelor de sprijin cuplat în sectorul vegetal Campania 2022. Potrivit art.1, alin (5) din Hotărârea de Guvern nr. 510 din 26 mai 2023 pentru aprobarea plafoanelor financiare alocate măsurilor de sprijin cuplat în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2022 - “Cuantumul pentru fiecare măsură de sprijin cuplat în sectorul vegetal se calculează de către APIA, prin raportarea plafoanelor financiare prevăzute în legislație la suprafețele eligibile pentru anul 2022”. Astfel, pentru cultura de mazăre, fermierii eligibili vor primi 168,50 euro/hectar, conform datelor oferite de APIA Mureș. Plățile pentru schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal se acordă potrivit prevederilor art. 25 și 26 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 11/2021 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 41/2022.

Pentru a beneficia de sprijinul cuplat, trebuie îndeplinite o serie de condiții, prevăzute în Ghidul pentru solicitanții de plăți directe și ANT în sectorul vegetal, ce poate fi consultat pe site-ul APIA.

Interesul fermierilor față de cultura de mazăre a crescut. Aceasta răspunde nevoilor de mediu, fiind o cultură fixatoare de azot, prezentând interes deosebit și în industria alimentară, unde cererea de proteine din sursă vegetală este în creștere.

În județul Mureș, suprafața cultivată cu mazăre boabe anul trecut a fost de 277 ha, iar cea cu mazăre păstăi de 203 hectare, după cum am aflat din datele oferite de instituțiile abilitate. (B.V.)

Vasile Bota

Lasă un comentariu