Vernisaj expoziție “Școli, colecționari, mecenat”, 10 iunie, Galeria Cetății, ora 17

Distribuie pe:

Centrul de Cultură și Artă Târgu Mureș organizează în luna iunie Expoziția “Școli, colecționari, mecenat - Arta transilvăneană în prima jumătate a secolului XX”. Vernisajul va avea loc în data de 10 iunie 2023, la Galeria Cetății din Cetatea Târgu Mureș, începând cu ora 17.

O continuare a ediției anterioare pe aceeași temă care a avut loc în 2021, intitulată “Urme de penel - Tendințe artistice în Transilvania interbelică”, expoziția actuală vine cu un spațiu nou de expunere în Cetatea Târgu Mureș, mult mai generos, și cu un număr mult mai mare de exponate, de peste 100 la număr.

Deși titlul expoziției sugerează o prezentare tematică, expoziția dorește să atragă atenția asupra contextului socio-istoric al operelor de artă, asupra complexelor relații instituționale și private care au dat naștere unui proces creativ și unei producții artistice specifice în Transilvania în prima jumătate a secolului XX, bine definite atât la nivel național, cât și internațional.

Titlul expoziției se referă în primul rând la acele “școli” regionale care au apărut în centrele culturale din Transilvania, cu diferențe perceptibile, în privința tematicii, a structurii compoziționale și a cromaticii preferate, cum au fost alături de Baia Mare, “școlile” din Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Oradea și altele.

Colecția de exponate este axată pe teme precum peisaj urban și naturi statice care emană o atmosferă nostalgică, imagine a unei lumi ideale, care, așa cum arată o serie de amintiri ulterioare, era pentru un timp o realitate în cadrul școlii de pictură și a coloniei.

Evenimentul este rezultatul unei munci de echipă, dar și a acelor iubitori de artă, colecționari, respectiv funcționari publici devotați, care și-au dat seama de importanța apropierii dintre cultura naționalităților locuitoare pe meleagurile Ardealului, de realizarea unei sinteze eminamente transilvănene în domeniul artelor plastice, domeniu în care limba națională nu joacă un rol decisiv. Fără toate aceste părți implicate, imaginea pe care o avem astăzi despre perioada în cauză ar fi mult mai sărăcăcioasă.

Expoziția poate fi vizitată de marți-duminică, între orele 10-18. Intrarea este liberă.

Centrul de Cultură și Artă Târgu Mureș este o instituție publică de cultură și evenimente publice care funcționează sub autoritatea Consiliului Local al municipiului Târgu Mureș. Scopul său este promovarea culturii și a activităților creative, educaționale, artistice și de tineret în municipiul Târgu Mureș, precum și punerea în valoare a patrimoniului local și a potențialului turistic.

Lasă un comentariu