Dieta de vară: ce mâncăm și ce bem când e foarte cald afară

Distribuie pe:

În zilele fierbinți ale verii, organismul nostru este turat la maximum, pentru a face față căldurii excesive, umidității sau, dimpotrivă, unui ambient prea uscat, precum și diferențelor mari de temperatură din spațiile cu aer condiționat și exterior. De aceea, este esențial să ne adaptăm regimul alimentar, astfel încât să-l susținem, nu să-l suprasolicităm.

Pentru a evita disconfortul digestiv, vara e cazul să ne reconsiderăm anumite obiceiuri alimentare. Vom renunța la produsele cu densitate calorică mare, la semipreparate, prăjeli, mezeluri, mici și cârnați, mâncăruri cu sosuri “grele”, junk și fast-food. În schimb, vom include mai des fructe și legume proaspete, verdețuri, leguminoase, cereale integrale și lactate, precum kefirul, laptele bătut, iaurtul natural și urda. Brânza de burduf, cașcavalul, brânza Brie, gorgonzola și Roquefort sunt delicioase, dar pot conține mai multe grăsimi decât o friptură consistentă. De aceea, mai bine așteptăm toamna pentru a ne bucura de ele. De asemenea, e obligatoriu cel puțin să încercăm să adăugăm mai puțină sare în mâncare, întrucât aceasta dă peste cap echilibrul lichidelor în organism, favorizând retenția de apă.

Supele, opțiunea ideală

Supele-cremă reci sau, cel mult, călduțe ar trebui să se regăsească în topul preferințelor noastre culinare pentru că sunt hidratante, hrănitoare, pline de fibre și, foarte important, se gătesc simplu și repede. Putem folosi o gamă variată de legume crude sau fierte pentru prepararea lor: roșii, mazăre verde, broccoli, țelină, dovlecei, morcovi etc. Sunt savuroase în orice combinație și nici nu conțin prea multe calorii, ceea ce nu-i deloc un aspect de neglijat, mai ales dacă suntem cu ochii pe cântar.

Și carne, dar slabă și nu fierbinte

E adevărat, carnea se digeră mai greu, dar pentru că este o sursă excelentă de proteine, de care corpul nostru are nevoie pentru a funcționa corespunzător, n-ar fi rău să rămână în meniu. Cu anumite condiții însă: indiferent că-i de pasăre, vită sau porc, ea trebuie să aibă cât mai puțină grăsime. În cazul peștelui, lucrurile sunt puțin mai relaxate din acest punct de vedere, ba chiar e indicat să consumăm pești grași, precum somon, macrou, sardine, anșoa, hering sau păstrăv, pentru aportul prețios de acizi polinesaturați Omega-3, cu rol vital în protecția inimii și a sistemului nervos central. Și pentru că vara nu-i tocmai o idee bună să mâncăm carnea aburindă, e recomandat să gătim carnea din timp și s-o lăsăm să se răcească înainte de a o servi, alături de o generoasă salată de verdețuri.

Sucurile carbogazoase, de pus la index

În ciuda percepției generale, răcoritoarele acidulate nu numai că nu-s prietenoase cu sănătatea și silueta, dar nici nu astâmpără setea. Dimpotrivă, după consumul unei băuturi carbogazoase dulci, senzația de sete se întoarce mult mai repede decât după ce bei un pahar cu apă. Dacă vă numărați printre persoanele cărora apa plată li se pare plictisitoare, preparați-vă o carafă mare cu limonadă cu un dram de sirop de mentă: nu va mai fi apă simplă, va avea un pic de culoare și gust și va fi mult mai puțin dăunătoare decât băuturile carbogazoase.

Rece, dar nu foarte

Pentru că e extrem de cald și transpirăm mai mult decât de obicei, avem tendința de a ne răcori cu alimente și băuturi mult prea reci, de la frigider. În momentul în care ingerăm ceva foarte rece, organismul va suferi un șoc termic și va activa mecanismele de termoreglare, pentru a încălzi respectivul conținut. Drept rezultat, va produce căldura internă. Or, fix de ea încercăm să scăpăm! Mai mult, acest tip de consum ne “îngheață” papilele gustative, ceea ce perturbă semnalele trimise creierului. Astfel, deși pentru moment, ne vom simți de minune, în realitate, corpul, fiind bulversat, nu va reuși să se hidrateze așa cum trebuie. (sursa - catena.ro)

Lasă un comentariu