NOUTĂȚI LEGISLATIVE - Maximum zece persoane înregistrate la o adresă de domiciliu

Distribuie pe:

În cursul acestei săptămâni, Președintele României a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români. Astfel, potrivit noilor prevederi legale în vigoare, în actul de identitate nu poate fi înscrisă adresa de domiciliu dacă în Registrul Național de Evidență a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de zece persoane la adresa respectivă, cu excepția titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse (familia extinsă include titularul dreptului locativ, soțul, soția acestuia, rudele titularului și cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv). Pentru nerespectarea prevederilor actului normativ, amenda este de la 75 lei la 150 lei.

În ceea ce îi privește pe cei care găzduiesc alte persoane care nu au înscrise în actul de identitate adresa la care locuiesc efectiv, după trecerea termenelor prevăzute (locuirea, în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile), sunt obligați să se prezinte împreună cu acestea la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, pentru exprimarea consimțământului de primire în spațiu. Sunt excluse de la obligativitate persoanele care locuiesc în interesul serviciului sau în scop turistic.

Conform textului legal în vigoare, pentru “persoanele defavorizate care nu pot face dovada adresei de domiciliu, aceasta se înscrie în baza adeverinței eliberate de către unitatea administrativ-teritorială din care rezultă adresa la care se stabilește domiciliul”.

Actul normativ prevede și că “persoanele care locuiesc, din diferite motive, la alte adrese decât cea din actul de identitate vor fi obligate ca, în termen de 15 zile de la mutare, să solicite la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea mențiunii privind stabilirea reședinței și să ceară înscrierea în cartea de imobil”. Persoanele care își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința erau obligate, până la promulgarea Legii amintite anterior, doar să solicite în acest termen înscrierea în cartea de imobil la noua locuință.

Vasile Bota

Lasă un comentariu