De Ziua Mediului, Campanie de informare privind colectarea deșeurilor electrice

Distribuie pe:

Cu ocazia Zilei Mediului, marcată luni, 5 iunie, ECOTIC și InfoCons colaborează pentru a informa consumatorii asupra importanței protecției mediului și, implicit, a colectării separate a deșeurilor electrice. Astfel, Aplicația GRATUITĂ InfoCons oferă consumatorilor posibilitatea de a obține informații utile despre electronicele și electrocasnicele pe care le dețin sau pe care doresc să le achiziționeze. Prin scanarea codului QR de pe eticheta energetică se poate afla consumul de energie, producătorul, caracteristicile tehnice și se poate accesa și un calculator pentru consumul de energie (cât consumă un anumit produs din categoria electronicelor și electrocasnicelor pe o perioadă de timp). Facilitatea este utilă în contextul achiziționării produselor fiabile și sustenabile din punctul de vedere al consumului de energie și al protecției mediului.

Colectare gratuită a deșeurilor electrice și electronice

În ceea ce privește predarea deșeurilor electrice, ECOTIC vine în sprijinul consumatorilor cu soluții de colectare gratuite și la îndemâna oricui, pentru a se putea debarasa corect și responsabil de acestea. Apelând numărul unic 0219641, consumatorii pot afla care sunt soluțiile pentru predarea deșeurilor electrice la nivel național și care sunt județele în care ECOTIC poate prelua deșeurile electrice voluminoase direct de la domiciliul cetățeanului, de la sediul firmei sau sediul instituției.

Colectarea și reciclarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) au o miză foarte importantă dintr-o dublă perspectivă: Deșeurile electrice conțin substanțe periculoase - gaze cu efect de seră sau metale grele foarte dăunătoare mediului și sănătății noastre. Totodată, se pot recupera cantități importante de materii prime secundare. Deșeurile electrice au un grad ridicat de reciclare-reutilizare (între 85-90%).

Reciclare în mod corect

Colectarea separată a deșeurilor electrice, prin intermediul ECOTIC, face posibilă reciclarea în mod corect, conform standardelor europene, fără a polua mediul și valorificând materiile prime secundare rezultate în vederea producției de noi echipamente sau bunuri care vor primi ulterior o nouă viață în casele consumatorilor. Astfel, resursele deja utilizate sunt refolosite fără a mai fi necesară extracția materiilor prime din mine, care presupune un proces costisitor și poluant, ne spunea Alexandra Nicolescu, responsabil comunicare online.

“Ziua Mediului ne oferă prilejul de a lansa inițiative și activități specifice, menite să conștientizeze asupra importanței protecției mediului și să conducă la adoptarea unei atitudini favorabile utilizarii eficiente a resurselor planetei”, sublinia Valentin Negoiță, președintele ECOTIC. (B.O.)

Lasă un comentariu