La Biserica ,,Sfinții Trei Ierarhi" din Târgu Mureș, Inițiere în pictarea icoanei pe sticlă

Distribuie pe:

Cu ocazia Praznicului Pogorârii Sfântului Duh, la biserica “Sfinții Trei Ierarhi" din cartierul târgumureșean Dâmbu Pietros a avut loc încheierea festivă a proiectului “Inițiere în pictura icoanei pe sticlă". Proiectul, derulat în perioada 2021-2023, a fost coordonat de prof. Maria Pârvu Kulcsar, membră a Asociației Artiștilor Plastici Mureș.

Pe parcursul celor trei ani, în cadrul cercului de pictură au fost inițiați în pictarea icoanei pe sticlă 30 de copii de diferite vârste. Cu multă răbdare, cu tact, dăruire și dragoste față de cele sfinte, doamna profesoară Maria a sădit în sufletele copiilor arta frumosului, descoperindu-le taina pictării icoanei pe sticlă, un stil de pictură caracteristic zonei Ardealului.

Frumoasele icoane ale copiilor au fost expuse regulat pe parcursul celor trei ani în spațiul special amenajat din pridvorul bisericii, pentru a fi admirate de către credincioși. Cu ocazia Pogorârii Sfântului Duh, o zi cu o simbolistică și o încărcătură specială, tinerii iconari au fost răsplătiți în prezența multor credincioși prin înmânarea unei diplome și prin primirea icoanelor pe care le-au realizat.

Momentul festiv a fost special ales, Duminica Rusaliilor, întrucât, alături de copii și mulți credincioși, au purtat costumul popular, ceea ce a oferit o notă specifică evenimentului. Preoții parohi mulțumesc pe această cale doamnei profesoare Maria Pârvu Kulcsar pentru implicare, precum și tuturor persoanelor, credincioșilor și credincioaselor care, pe parcursul acestui proiect, au ajutat la buna desfășurare. Conștienți fiind că această harismă a pictării pe sticlă este o lucrarea a Duhului Sfânt, preoții parohi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru frumoasa realizare și nădăjduiesc că sufletele curate ale copiilor vor rămâne pentru mult timp icoane ale Împăratului ceresc.

Pr. Nicolae Ludușan, Pr. Mircea Ungur, Pr. Cosmin Maftei

Lasă un comentariu