Din 20 iunie, noi burse sociale pentru studenții bolnavi

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 552, din 20 iunie 2023, a fost publicat Ordinul ministrului Educației Naționale nr. 4.436/2023 pentru modificarea anexei privind stabilirea criteriilor generale de acordare a burselor și altor forme de sprijin material pentru studenții și cursanții din învățământul superior de stat, cu frecvență.

Actuala modificare vizează lista bolilor ce dau dreptul studenților să primească burse sociale. Astfel, din data de 20 iunie 2023, când intră în vigoare Ordinul nr. 4.436, de bursă socială pot beneficia studenții bolnavi de tuberculoză (care se află în evidența unităților medicale, pe perioada tratamentului tuberculostatic), diabet insulinonecesitant, boli maligne, sindroame de malabsorbție severe, boală cronică de rinichi în program de dializă, astm bronșic persistent moderat sau sever, epilepsie grand mal, cardiopatii congenitale, hepatită cronică cu fibroză avansată (stadiu F3 sau F4), glaucom, miopie gravă, boli imunologice auto-imune forme severe, boli rare, tulburări din spectrul autist, boli hematologice severe care necesită tratament continuu sau spitalizări frecvente, fibroză chistică, surditate bilaterală, cei infectați cu virusul HIV sau bolnavi de SIDA, cei cu handicap locomotor și încadrați într-un grad de invaliditate.

Pe lângă studenții care suferă de bolile menționate, până acum, de burse sociale deja puteau beneficia studenții orfani de unul sau de ambii părinți, respectiv pentru care s-a dispus ca măsură de protecție plasamentul și care nu realizează venituri peste plafonul pentru acordarea bursei sociale, studenții ce provin din familii cu venituri reduse (a căror familie nu a realizat în cele trei luni înainte de începerea semestrului (anului) universitar un venit lunar net mediu pe membru de familie mai mare decât salariul de bază minim net pe economie - 1.898 de lei, pentru anul 2023).

Bursele sociale acordate studenților orfani și celor bolnavi se acordă și pe perioada vacanțelor. De asemenea, bursele sociale se acordă pe durata studiilor, până la împlinirea vârstei de 35 de ani.

Ocazional, la cerere, studenții pot beneficia și de alte tipuri de burse sociale, indiferent dacă mai primesc sau nu o altă bursă. Aceștia pot solicita bursă de ajutor social ocazional pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, bursă de ajutor social ocazional de maternitate sau bursă de ajutor social ocazional în caz de deces în familie. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu