Italia reclamă că Muzeul Luvru deține 7 piese din Antichitate, furate

Distribuie pe:

Italia reclamă Muzeului Luvru șapte piese din Antichitate cel mai probabil furate înainte de a fi achiziționate, a precizat vineri muzeul parizian pentru AFP, confirmând o informație apărută în Le Monde.

Cotidianul a dezvăluit că “o investigație e încă în desfășurare” pentru a determina cu certitudine traseul acestor piese.

Potrivit informațiilor pe care le deține publicația, această anchetă “ar putea conduce în toamnă la un acord istoric între Franța și Italia”, care să permită revenirea acestor opere în Italia.

Un purtător de cuvânt de la Luvru a precizat pentru AFP că lista a fost transmisă în februarie de ministrul italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano, aflat în Franța pentru a pregăti expoziția “Napoi la Paris: Luvrul invită muzeul Capodimonte”. Lista nu este publică.

“Cred că operele care au o proveniență îndoielnică sunt o pată în colecțiile Luvrului. Trebuie să examinăm acest lucru cu rigoare și luciditate”, a declarat pentru Le Monde președintele Muzeului Luvru, Laurence des Cars.

Încredințate departamentului de antichități grecești, etrusce și romane, aceste piese au fost achiziționate de Luvru în perioada 1982-1995.

Au în comun faptul că au trecut prin mâinile negustorilor de artă italieni condamnați sau bănuiți de trafic de antichități, Giacomo Medici, Gianfranco Becchina și Edoardo Almagia.

Potrivit Le Monde, cea mai emblematică este o amforă din secolul al V-lea î.e.n. atribuită “pictorului din Berlin” (orașul unde stilul recognoscibil al acestui artist grec a fost autentificat).

Se mai găsesc de asemenea vase grecești ale “pictorului lui Ixion” (secolul al IV-lea î.e.n) și în stilul “pictorului Antimenes” (secolul al VI-lea î.e.n.)

Contactat de AFP, ministrul italian al Culturii nu a răspuns imediat unei solicitări de a oferi mai multe detalii. (AGERPRES)

Lasă un comentariu