Se majorează cu 50% indemnizația de creștere a gemenilor

Distribuie pe:

În ședința din 14 septembrie 2023, Guvernul a adoptat printr-o hotărâre normele metodologice de aplicare a OUG nr. 164/2022 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, în sensul suplimentării cu 50% a indemnizației lunare pentru copiii născuți din sarcini gemelare, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil, în condițiile prevăzute de lege.

Potrivit Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), normele metodologice adoptate clarifică și procedura în cazul cumulului de drepturi pentru copiii între 0 - 2 ani și copiii de la 3 la 7 ani. Mai exact, majorarea se acordă și în cazul copiilor născuți în timpul în care părinții primesc deja indemnizația pentru creșterea altui copil.

De asemenea, sunt acordate unele facilități fiscale pentru părinți, prin majorarea nivelului de venituri supuse impozitului ce poate fi obținut de părinte în perioada concediului pentru creșterea copilului. Astfel, plafonul urcă de la 6.500 de lei la 10.512 lei.

“Hotărârea adoptată de Executiv asigură intrarea în vigoare a prevederilor prin care a fost transpusă în legislația națională Directiva (UE) 2019/1158/19 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului și care vizează repartizarea echitabilă a responsabilităților de îngrijire a copilului între bărbați și femei, asigurarea unui echilibru între viața profesională și cea privată a acestora și creșterea posibilității ca părintele care nu a solicitat inițial concediu pentru creșterea copilului să își exercite acest drept”, precizează MMSS într-un comunicat de presă.

Reamintim că indemnizația pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate de părinte în ultimele 12 luni consecutive din ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: arhivă autor)

Lasă un comentariu