Percheziții DIICOT și FBI la membrii grupării “Sandu Syndicate”, căutați în SUA pentru înșelăciuni de 5 milioane de dolari

Distribuie pe:

Procurorii DIICOT și ofițeri de poliție judiciară de la Serviciul de Combatere a Grupurilor de Criminalitate Organizată, asistați de FBI, au efectuat opt percheziții domiciliare în județele Argeș și Teleorman, pentru prinderea membrilor grupării “Sandu Syndicate”, căutați în SUA pentru o fraudă de 5 milioane de dolari cu ajutoare ilegale de șomaj obținute în statul California.

Potrivit unor comunicate ale Poliției Române și DIICOT, descinderile au avut loc în baza unei comisii rogatorii internaționale transmise de către autoritățile judiciare americane la persoane cercetate pe teritoriul SUA pentru comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și spălare a banilor, în perioada 2020 - 2022.

Totodată, la sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Pitești a fost condusă o persoană care face obiectul unei cereri de arestare provizorie, în vederea extrădării, formulate de către autoritățile americane.

Autoritățile federale americane au pus sub acuzare 14 persoane de cetățenie română, bănuite de implicare în activitatea grupării infracționale cunoscute sub denumirea de “Sandu Syndicate”, al cărei lider a fost arestat în cursul lunii martie 2023, pe teritoriul SUA.

În cadrul investigației desfășurate de autoritățile din SUA a rezultat faptul că, începând cu iulie 2020 și până în august 2022, membrii grupării “Sandu Syndicate”, formată din cetățeni români, ar fi participat la o schemă infracțională pentru a obține în mod fraudulos beneficii guvernamentale din statul California, respectiv ajutoare de șomaj administrate de Departamentul pentru Dezvoltarea Ocupării Forței de Muncă din California (Employment Development Department California - EDD).

În urma anchetei derulate pe teritoriul SUA au reieșit date conform cărora membrii grupării ar fi obținut în mod fraudulos beneficii de la EDD pentru ei înșiși și, de asemenea, ar fi ajutat alte persoane să obțină beneficii, în schimbul unei părți din aceste sume încasate în mod fraudulos.

De asemenea, în luna noiembrie 2021, autoritățile din SUA au luat cunoștință de o serie de infracțiuni legate de furturi care vizau populația în vârstă din San Diego, California.

Pe parcursul investigației, autoritățile americane au identificat o organizație infracțională, formată din cetățeni români, domiciliați în județul Vâlcea, care ar fi participat la fraude și furturi pe întregul teritoriu al Statelor Unite, descoperind că această schemă infracțională ar fi avut ca scop obținerea în mod fraudulos de ajutoare de șomaj din statul California.

Din cercetări a reieșit că membrii grupării ar fi acționat în mod sistematic în scopul facilitării obținerii frauduloase de către sute de persoane de cetățenie română a unor beneficii materiale de la EDD, prin depunerea de cereri, crearea de documente justificative falsificate și ajutor dat în antedatarea cererilor.

În mod concret, începând cu iulie 2021, liderii grupării ar fi transmis, prin intermediul rețelelor de socializare, anunțuri prin care ofereau servicii sau întâlniri pentru a solicita, în mod fraudulos, beneficii financiare de la EDD California, constând în sume cuprinse între 1.000 dolari și 1.500 dolari, în vederea deschiderii de conturi în cadrul aplicației.

În continuare, liderii grupării ar fi dezvoltat un proces în vederea obținerii de beneficii patrimoniale, prin folosirea de identități false, facturi de utilități falsificate, declarații de venit falsificate, formulare falsificate și carduri de asigurare de sănătate frauduloase.

De asemenea, aceștia ar fi falsificat cererile de aplicare prin “antedatarea” sau modificarea acestora, prin menționarea în fals a unei date anterioare de începere a șomajului, pentru a genera venituri frauduloase suplimentare.

Lasă un comentariu