Proprietarii de păduri din arii protejate care nu pot exploata vor primi compensații bănești

Distribuie pe:

Proprietarii privați de pădure din ariile naturale protejate sau din alte zone cu astfel de protecție, care nu pot să exploateze masa lemnoasă, vor beneficia în acest an de compensații în valoare totală de 191 milioane de lei.

Guvernul a aprobat, miercuri, o hotărâre privind normele metodologice de acordare, utilizare și control a compensațiilor. Aceste compensații reprezintă contravaloarea produselor pe care proprietarii nu le recoltează, din cauza restricțiilor.

“Compensațiile se acordă pentru suprafețele de păduri încadrate în tipurile funcționale T1 și T2. Mai exact, T1 reprezintă pădurile constituite în zone de protecție strictă sau integrală a ariilor naturale protejate, rezervațiile științifice, pădurile virgine și cvasivirgine, rezervațiile naturale, care conservă resurse genetice deosebite, siturile naturale ale patrimoniului universal UNESCO. Practic, în aceste zone sunt interzise total tăierile. T2 reprezintă pădurile cu funcții speciale de protecție în care recoltarea masei lemnoase este substanțial diminuată, astfel încât prin restricțiile impuse să nu le fie afectat ecosistemul forestier”, se explică într-un comunicat transmis de Guvern.

Schema se aplică în perioada 2024-2027, inclusiv, iar valoarea pentru întreaga perioadă este de 998 milioane de lei, finanțată de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat cu această destinație Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

Suprafața pentru care se vor acorda compensații este estimată la 430.000 ha, dintre care 61.000 ha încadrate în tipul funcțional T1, iar 369.000 ha - T2.

În anul 2024, pentru un hectar T1, compensația este de circa 745 lei/an/hectar, iar pentru T2 - 365 de lei/an/hectar. Bugetul estimat al schemei pentru anul 2024 este de 191 milioane de lei. Numărul estimat de beneficiari este de peste 1.300. Proiectul schemei de ajutor de stat a fost notificat la Comisia Europeană.

Schema se aplică proprietarilor, persoane fizice și juridice, precum și formelor asociative ale acestora, unități administrativ-teritoriale pentru fondul forestier proprietate publică și privată, care au în proprietate păduri, cărora li se aplică respectivele restricții de mediu, transmite Guvernul. (AGERPRES)

Lasă un comentariu