Agricultura viitorului?

Distribuie pe:

Faptul că circa un miliard de oameni suferă de foame pe glob este cunoscut și discutat de forurile internaționale de specialitate. În același timp, este demonstrat prin cifre că, la nivel mondial, milioane de tone de alimente sunt aruncate anual la gunoi de către consumatorii din majoritatea țărilor lumii, între care și România, unde unul din cinci copii se culcă seara nemâncați. De ce? Pentru că în zilele noastre domină conceptul consumatorist, oamenii cumpără cantități de alimente peste nevoile de consum zilnic, atrași de oferta foarte bogată oferită de marile magazine. Plimbându-ne printre rafturi punem în cărucioare, în majoritatea cazurilor, produse pe care nu le consumăm în mod curent, cu termen de garanție ce expiră destul de repede, încât suntem puși în situația să le aruncăm. La fel se întâmplă și cu produsele cărora le expiră termenul în timp ce se află pe raft. Astfel, în timp ce în multe țări alimentele se risipesc (se aruncă), în altele de pe continentele America, Asia, America Latină, milioane de oameni suferă de foame din cauza sărăciei.

Cum va arăta agricultura viitorului? Pentru a produce hrană de calitate mai bună și mai îndestulătoare, agricultura bio va crește continuu? “Conform statisticilor, la nivelul Uniunii Europene sunt 12,5 milioane de hectare pe care se practică acest tip de agricultură, adică 7% din totalul suprafețelor cultivate. Și în România această nișă prinde din ce în ce mai mult, inclusiv la nivel de micro-firme. În condițiile în care statul român oferă subvenții pentru agricultura ecologică, fermierii sunt tot mai interesați să mărească suprafețele cu astfel de culturi. Subvenția acordată de APIA este condiționată “ca beneficiarul să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin 1 ha, iar suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 ha, cu anumite excepții. În cazul serelor, solariilor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale”, potrivit agrointel.ro. Pentru legume cultivate în sere și solare, suprafața minimă a exploatației este de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha”.

Cuantumul este fix, cu sume cuprinse între 293 euro/ha/an pentru culturile agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreț) și 365 euro/ha/an pentru plante medicinale și aromatice sau 500 euro/ha/an la legume, 620 euro/ha/an la livezi (unele s-au modificat).

Pentru ca fermierul să primească certificat de agricultură eco trebuie să respecte legislația în vigoare, atât națională, cât și cea comunitară. “Se vorbește de apariția pe piață a erbicidelor ecologice pe bază de extract de plante, cum ar fi cel obținut din mușcate, dar și din extracte din porumb sau rapiță”.

O altă tendință a agriculturii viitorului este cea a clonării plantelor, pentru a câștiga în lupta cu foametea globală. “Clonarea plantelor este un pas care garantează exploatarea culturilor cele mai performante din punct de vedere al productivității, dar și al rezistenței la bolile tot mai agresive. Se coloniează «premianții» din fiecare soi și noile plante se nasc fără vreo afecțiune. Virus free, cum spun specialiștii”.

În România sunt mai multe laboratoare unde se pot multiplica plante (clona), însă numai unul poate asigura un milion de plante clonate din cea inițială, anual. Acest laborator se află în Bistrița - Laboratorul de Cercetare și Dezvoltare Agricolă “Agro Afaceri”. Viitorul este al înmulțirii plantelor prin noua tehnologie care asigură cultivarea a tot mai multe soiuri de plante sănătoase și producții mai mari. Încă din anul 2014, revoluționara tehnologie este perfecționată continuu de agronomul Paul Basoc, împreună cu specialiștii de la “Afro Afaceri”. Aici se studiază continuu înmulțirea și calitatea plantelor înmulțite in vitro, de la arbuști fructiferi la flori și legume. “Lăstarii la borcan” cresc repede, sunt rezistenți la diferite boli și dăunători, punându-se, încet, dar sigur, agricultura viitorului, tehnologiei prin care se obțin plante sănătoase, într-un număr foarte mare. În laboratorul condus de Paul Basoc, prin multiplicarea în cicluri succesive, se pot obține peste un milion de plante.

“Înmulțirea plantelor in vitro are toate șansele să devină tehnologia viitorului în agricultură deoarece se obțin plante sănătoase, într-un număr foarte mare. Această tehnică este implementată și perfecționată de specialiștii Stațiunilor de Cercetare Horticole din România și Europa”, spunea Paul Basoc. “La cerere, răsadurile sunt însoțite de un certificat valabil, European, pentru a putea beneficia clientul de fonduri UE. Pe bază de comandă producem orice tip de plantă sau specie care ne este cerută de către client”, mai declara Paul Basoc în revista “Capital”.

Ioan Husar

Lasă un comentariu