Numărul românilor care au încercat droguri ajunge la 1,5 milioane - expert antidrog

Distribuie pe:

Expertul și analistul antidrog Cătălin Țone susține că numărul românilor care au încercat cel puțin o dată drogurile se apropie de 1,5 milioane, în creștere cu circa 50% față de cel mai recent raport oficial.

Țone a remarcat inițiativele legislative din domeniul prevenirii și combaterii consumului de droguri, spunând că țara noastră are “cel mai bogat pachet legislativ existent la nivel european”, și a subliniat importanța înființării de către stat a centrelor de tratare a adicțiilor.

“În România, lucrurile se mișcă; 2023 a fost anul conștientizării și al deșteptării. Nu sunt lăudăros de felul meu, chiar uneori sunt limbă ascuțită, dar România are cel mai bogat pachet legislativ existent la nivel european.

Sunt nu mai puțin de șase proiecte de lege, susținute de către parlamentari, multe dintre ele au intrat deja în vigoare, au fost promulgate - Registrul traficanților, «2 Mai» -, care creează instrumente extraordinare pentru cei care aplică legea, atât în combatere, cât și în prevenire.

Mai mult decât atât, există un proiect de lege, care va fi și el cu siguranță promulgat, sper să găsim și banii, pentru înființarea a opt centre regionale de tratare a dependenței de droguri, ceea ce la ora actuală nu există la stat, decât la Câmpina, undeva, o secție la un spital de psihiatrie, care de curând s-a deschis.

Este nevoie de aceste spitale pentru că Ministerul Afacerilor Interne a spus, în anul 2023, la ultimul raport privind situația drogurilor în România, că cel puțin un milion de români au consumat cel puțin o dată în viață droguri. Nu toți sunt dependenți, dar un milion au consumat și eu vă spun că cifrele pe 2024 se duc undeva către un milion și jumătate (…), așadar, un procent semnificativ de români a încercat deja drogurile”, a declarat Cătălin Țone, marți, în cadrul unei conferințe susținute în fața elevilor de la 17 școli și licee.

(Foto: DIICOT)

Lasă un comentariu