Eveniment cultural dedicat ilustrului poet Mihai Eminescu, la biserica de lemn “Sfântul Arhanghel Mihail” din Târgu Mureș

Distribuie pe:

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, vineri, 14 iunie 2024, la biserica de lemn “Sfântul Arhanghel Mihail” din municipiul Târgu Mureș, s-a desfășurat un eveniment cultural deosebit, la împlinirea a 135 de ani de la trecerea în veșnicie a ilustrului poet Mihai Eminescu (15 iunie 1889). De la ora 12.00, Școala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza” din Târgu Mureș, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județen Mureș și Parohia Ortodoxă Târgu Mureș IX, a organizat o șezătoare literară intitulată “Pe aici a trecut Eminescu!...”.

În locașul de închinare supranumit “biserica lui Eminescu”, cel care l-a găzduit pe poet într-o noapte ploioasă a lunii iunie 1866 și i-a servit drept inspirație în “Geniu pustiu”, a poposit cufărul marelui poet. Cufărul lui Mihai Eminescu se află pentru o scurtă perioadă în incinta bisericii, fapt care a constituit un prilej deosebit pentru elevii municipiului nostru să aducă un omagiu “poetului nepereche” al neamului românesc printr-un moment artistic împletit cu rugăciune și vers, celebrând, totodată, contribuția sa inegalabilă adusă patrimoniul cultural românesc.

Gazda acestui eveniment, părintele Daniel Bexa, le-a vorbit celor prezenți despre rolul relației dintre Biserică și Literatură, caracterizată de influențe reciproce și de un dialog continuu între credință și expresia artistică. Șezătoarea literară a constituit o activitate finală a proiectului educațional “Pe aici a trecut Eminescu!...”, desfășurat la nivelul unității școlare și coordonat de profesori de Limba Română, Religie Ortodoxă, Muzică și Istorie. Întregul proiect a fost posibil datorită implicării doamnei director prof. Ioana Maria Bucur, cadru didactic pentru disciplina Religie Ortodoxă.

Desfășurătorul șezătorii a cuprins următoarele momente: expoziția lucrărilor inspirate din poezia eminesciană în pridvorul bisericii și momente de recitare și interpretare corală a creației lui Eminescu. Doamna prof. Daniela Szekely, cadru didactic pentru disciplina Limba Română la Școala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza” din Târgu Mureș, a prezentat o serie de date biografice din călătoria lui Eminescu, evidențiind popasul acestuia în municipiul Târgu Mureș și la biserica “Sfântul Arhanghel Mihail”.

Solemnitatea evenimentului a fost marcată de prezența în mijlocul nostru a poetului Dan Lăzărescu, domnia sa vorbindu-le elevilor despre Eminescu, poezie, trăire poetică și inspirație. Versurile nemuritoare eminesciene au fost transformate în cântece care au reușit să aducă poeziile mai aproape de inimile oamenilor, generând o simbioză unică între genul liric și muzică. De asemenea, glasurile suave ale elevilor, coordonați de doamna prof. Daniela Suciu, au oferit un strat emoțional profund, intensificând sentimentul de nostalgie și frumusețe. Sunetul melodios al naiului a încheiat întâlnirea culturală din această zi minunată, evocând astfel 135 de ani de la trecerea în veșnicie a poetului Mihai Eminescu.

Prof. Mariana Alina Bexa

Prof. Ioana Maria Bucur

(Sursa: Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei)

Lasă un comentariu