BASARABIA, BASARABIA…

Distribuie pe:

Ia-mă-n brațe dorule, dorule /Și mă treci malurile, dorule, dorule, / Pân'la Ștefan la cetate / Să-mi văd neamurile toate / Să urc Carpații pe culme / Ca să-mi strig frații pe nume /Să le spun cântând în horă: /”Basarabia vi-i soră” /N-o lăsați pradă la unii / Că plâng în pământ străbunii. (Ion Paladi - “Dorul Basarabiei”)

Țineți minte: călăii sunt de vină, nu victimele!

Oficial, nici după 83 de ani, Rusia nu și-a cerut iertare sau scuze de la popoarele ocupate cu forța, asuprite și supuse terorii. Nici de la milioanele de oameni asasinați, deportați ca “dușmani ai poporului”, închiși în lagărele de exterminare. Ca și în cazul agresiunii actuale împotriva populației pașnice din Ucraina, Putler și Rusia consideră că nu poartă nicio vină pentru masacrele în masă din perioada ocupației sovietice, pentru genocidele comise împotriva națiunilor încarcerate în GULAG-ul rusesc. Iar solicitările justificate ale unor popoare din coloniile sovietice ca Rusia să acopere măcar o parte infimă din pierderile uriașe suportate de națiunile golite de elite, de oamenii nevinovați, cu averile confiscate de Moscova, au fost luate în derâdere de Kremlin.

De când sunt relativ liberi, moldovenii nostalgici întârzie enorm, cel puțin cu 30 de ani, întârzie să înțeleagă câteva lucruri simple de tot:

1.Teroarea și asasinatele comise împotriva populației pașnice, exterminarea și deportarea elitelor basarabene, foametea planificată din 1946-1947, îndoctrinarea maselor largi sunt o consecință directă a smulgerii forțate a Basarabiei din trupul României la 28 iunie 1940 și a ocupării ei de către Uniunea Sovietică timp de jumătate

de secol.

2. Imperiul rus a adus regimul comunist și a organizat crimele odioase, asasinatele, teroarea, foametea și deportările pe pământul Basarabiei, nicidecum victimele.

3. Rusia șovină le-a furat basarabenilor Țara, Pământul, Părinții, Identitatea și,

dintr-un neam unit de gospodari, i-a transformat, o parte în mancurți, altă parte în “dușmani ai poporului”.

4. Puterea de la Kremlin și-a bătut joc de moldovenii ocupați, transformându-i în robi și distrugându-le libertatea de a gândi, memoria istorică, demnitatea umană, solidaritatea și unitatea națională.

5. Rusia imperială are o capacitate fenomenală de a spăla creierii populației ocupate, cultivându-i complexul vinei colective și transferând crimele ei oribile, pe seama victimelor.

6. Nimic nu va înflori pe pământul Basarabiei atâta timp cât robii vor sta în genunchi,

așteptându-și “stăpânii” de la Moscova să vină, să le dea de mâncare și să-i “elibereze” de români, europeni și americani.

E timpul să vedem foarte clar diferența esențială dintre călău și victimă! Nu vă mai culpabilizați fără pauze, cum vă învață Kremlinul s-o faceți, de parcă voi ați fi criminalii nu ei, nu vă mai turnați cenușă în cap: niciun popor de pe planetă nu duce lipsă de ticăloși, trădători și colaboraționiști, dar totdeauna ocupanții și călăii sunt de vină, nu popoarele înrobite și transformate în victime. Dacă Rusia nu ocupa Basarabia, nu se făceau pe pământul nostru nici asasinate în masă, nici teroare, nici deportări, nici foamete organizată, nici îndobitocire colectivă, nici exterminarea elitelor!

Fiți siguri: dacă așteptați și, eventual, Rusia se reîntoarce - teroarea, asasinatele în masă, deportările, foametea și războaiele se vor repeta, de astă dată cu o cruzime și mai sălbatică, și mai fioroasă.

Plângeți-vă morții îngropați în pustiurile Siberiei fără să mai stați în genunchi în fața Rusiei, fără să-i mai așteptați pe ucigașii neamului nostru. Și punctum!

ALECU RENIȚĂ, Chișinău

(N. red. Alecu Reniță este ziarist și om politic, fost membru al Parlamentului Republicii Moldova.)

Lasă un comentariu