Externe • Externe • Externe

Distribuie pe:

Alegeri legislative în Franța: 51 de candidați sau militanți, “agresați fizic” în timpul campaniei (ministrul de interne)

“Cincizeci și unu de candidați, supleanți sau militanți” au fost “agresați fizic” în ultimele zile în timpul campaniei pentru al doilea tur al alegerilor legislative din Franța, a anunțat vineri ministrul de interne francez Gerald Darmanin, la canalul BFMTV, informează AFP.

Numeroase incidente violente au fost înregistrate după primul tur al alegerilor legislative anticipate din 30 iunie, în care partidul Adunarea Națională (RN, extrema dreaptă)

s-a clasat la mare distanță pe primul loc, în fața coaliției de stânga Noul Front Popular și majorității prezidențiale.

Într-o țară cu un climat politic tensionat pe care ministrul a descris-o drept “o Franță cu nervii întinși”, forțele de ordine au întreprins “peste 30 de arestări” în legătură cu aceste violențe, a adăugat ministrul de interne.

Chiar dacă este “un pic prea devreme să se facă un profil-tip” al agresorilor, Gerald Darmanin a menționat prezența printre ei a unor “oameni care se enervează spontan” sau “militanți politici de extremă stânga sau extremă dreaptă”.

Joi, justiția franceză a declanșat o anchetă pentru “violențe comise în grup asupra unui parlamentar”, după agresarea cu o zi înainte, lângă Paris, a purtătoarei de cuvânt a guvernului, Prisca Thevenot, și a echipei sale, în timpul unei operațiuni de lipire a unor afișe electorale.

Ministrul de interne francez a confirmat că este îngrijorat de posibilitatea escaladării violențelor în ziua celui de-al doilea tur.

În total, 30.000 de polițiști și jandarmi, dintre care 5.000 la Paris și în suburbiile sale, vor fi mobilizați duminică pentru ca rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin “să fie respectate indiferent care vor fi ele”, a subliniat Darmanin.

Regatul Unit/alegeri: Sinn Fein devine cel mai mare partid nord-irlandez din parlamentul de la Londra

Formațiunea naționalistă Sinn Fein a devenit cel mai mare partid din provincia britanică Irlanda de Nord reprezentat în parlamentul britanic, în urma alegerilor legislative desfășurate joi în Regatul Unit, notează Reuters.

Astfel, Sinn Fein, fosta aripă politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), a păstrat cele șapte locuri câștigate la precedentele alegeri.

Partidul Democratic Unionist (DUP), marele rival al Sinn Fein, va avea patru locuri, jumătate din cele obținute în 2019. Printre cei care și-au pierdut locul în parlamentul britanic se află Ian Paisley Jr., fiul fostului prim-ministru nord-irlandez Ian Paisley, fondatorul DUP.

În 2022, Sinn Fein a devenit primul partid naționalist care câștigă cele mai multe locuri în parlamentul regional de la Belfast de la crearea Irlandei de Nord în 1921. Formațiunea a câștigat și alegerile locale un an mai târziu.

Potrivit unui sondaj publicat joi seara, laburiștii britanici ar câștiga 410 locuri din cele 650 ale Camerei Comunelor.

Cu puțin sub rezultatul spectaculos obținut de Tony Blair în 1997 (418 locuri), ei devansează, însă, cu mult Partidul Conservator al premierului în exercițiu Rishi Sunak, dezavuat de alegători, cu doar 131 de deputați aleși.

Liberal-democrații s-ar consolida cu 61 de deputați. Surpriza alegerilor vine mai ales din partea partidului antisistem Reform UK: acesta ar câștiga 13 locuri, o intrare mult mai puternică decât se aștepta pentru formațiunea reprezentantului dreptei radicale Nigel Farage.

Separatiștii scoțieni au suferit și ei un eșec serios cu doar 10 circumscripții electorale câștigate în Scoția din totalul de 57.

NATO va cere la summitul de la Washington o standardizare mai strictă a muniției

NATO este decisă să prezinte la summitul de la Washington de săptămâna viitoare primul său angajament privitor la industria de apărare, urmând să le ceară țărilor membre să-și sporească producția de armament și să aplice o standardizare mai strictă a muniției pentru a face proiectilele interoperabile pe câmpul de luptă, relatează vineri Reuters.

“Ucraina a arătat că standardizarea noastră este bună pe hârtie, dar nu atât de bună în teren”, a declarat o oficialitate NATO, care s-a referit la muniții precum obuzele de artilerie calibru 155 mm, care sunt insuficiente la nivel mondial pe fondul cererii crescute cauzate de invazia rusă pe scară largă începută în Ucraina, în februarie 2022.

În timp ce NATO consolidează standardele pentru muniția folosită de arme precum puștile de asalt, ceea ce le permite țărilor aliate să folosească munițiile reciproc, lucrurile nu sunt la fel de simple în cazul obuzelor de artilerie.

Deși există un standard NATO pentru muniția de artilerie, implementarea sa este voluntară, iar lipsa de adeziune a fragmentat piața și a împiedicat fluxul de livrări.

Un număr de 14 țări din NATO și-au rezervat dreptul de a se abate de la standard, ceea ce înseamnă că există tipuri diferite de muniție calibru 155 mm.

Muniții diferite pot fi încă folosite de toate obuzierele, dar operatorii trebuie să verifice specificația proiectilelor atunci când le încarcă în armă, în caz contrar riscând să rateze țintele cu 50-60 de metri, potrivit experților în artilerie.

Specificațiile sunt înregistrate în tabele pe care operatorii le utilizează, dar oficialitățile susțin că uneori companiile nu furnizează toate datele necesare, lucru pe care NATO intenționează să îl schimbe. Este avută în vedere introducerea mai multor standarde comune, ceea ce ar însemna tabele mai simple și mai scurte.

“O lume în care ar exista o muniție standardizată NATO, unde fiecare stat aliat produce același lucru, ar fi o lume mult mai simplă pentru comandanții militari, pentru că atunci nu ai absolut nicio îndoială că toată lumea folosește aceeași muniție”, a explicat reprezentantul NATO.

Inițiativa NATO ar putea însă întâmpina opoziția unor companii producătoare de muniție, întrucât ea ar spori concurența și ar reduce prețurile.

Țările NATO și-au sporit producția de muniții începând din 2022, de la aproximativ 100.000 de obuze de artilerie înaintea războiului din Ucraina la aproape 2 milioane în acest an și 3 milioane așteptate în 2025.

Moscova anunță că a distrus 50 de drone deasupra unor regiuni ruse și în Zaporojie; cinci răniți și un copil ucis în Krasnodar

Cinci persoane au fost rănite și un copil a fost ucis într-un atac ucrainean cu drone asupra regiunii ruse Krasnodar, în sud-vestul Rusiei, a anunțat vineri guvernatorul acestei regiuni, Veniamin Kondratiev, informează AFP.

“Din nefericire, o fetiță de șase ani a murit în urma rănilor, la spital, după un atac cu dronă la Primorsko-Ahtarsk”, oraș din regiunea Krasnodar, a scris guvernatorul pe Telegram, adăugând că alte cinci persoane, printre care un copil, au fost spitalizate.

Ministerul Apărării rus a declarat vineri că a neutralizat 50 de drone ucrainene în regiunile ruse Rostov și Krasnodar, precum și în Zaporojie din Ucraina, regiune pe care Moscova afirmă că a anexat-o, informează AFP.

“În timpul nopții, când regimul de la Kiev a încercat să întreprindă atacuri teroriste pe teritoriul Federației Ruse”, sisteme de apărare antiaeriană au distrus 14 drone deasupra teritoriului regiunii Krasnodar, 26 deasupra regiunii Zaporojie și 10 deasupra regiunii Rostov, a anunțat ministerul rus pe Telegram.

Chiar dacă Rusia afirmă că a anexat regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, armata rusă nu o controlează în totalitate.

Cu o zi înainte, bombardamente ruse au făcut doi morți, un bărbat și o femeie, în regiunea Zaporojie, care este cu regularitate scena unor atacuri, dintre care unul a făcut șapte morți și patru răniți în iunie.

Opt persoane au fost rănite miercuri într-un raid cu drone ucrainene asupra sitului unei substații a centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia, potrivit grupului rus Rosatom, care denunță o înmulțire a atacurilor.

Armata rusă a atacat Zaporojie și orașe vecine de mai multe ori de la începutul ofensivei sale în Ucraina în 2022, însă în ultimele săptămâni ea își concentrează eforturile mai degrabă în estul decât în sudul acestei țări.

Liderii mondiali l-au felicitat pe Keir Starmer, viitorul premier al Marii Britanii. Ce probleme au menționat în mesajele transmise

Securitatea, migrația și războiul din Gaza s-au numărat printre problemele menționate în timp ce lideri ai mai multor țări l-au felicitat pe “prietenul” lor, Keir Starmer, pentru victoria partidului său laburist în alegerile legislative din Regatul Unit.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, l-a felicitat vineri pe viitorul prim-ministru britanic Keir Starmer pentru “victoria electorală istorică” în alegerile legislative și a declarat că se bucură să lucreze împreună la Londra sub un guvern laburist, informează AFP.

“Uniunea Europeană și Regatul Unit sunt parteneri esențiali, care cooperează în toate domeniile de interes reciproc pentru cetățenii noștri”, a declarat Michel pe platforma socială X.

Alegeri în Marea Britanie: Victorie zdrobitoare a laburiștilor. Rezultat neașteptat de bun pentru partidul lui Niegel Farage.

El a adăugat că se va întâlni cu Starmer în timpul summitului Comunității politice europene prevăzut să aibă loc pe 18 iulie, “unde vom aborda provocări comune, precum stabilitatea, securitatea, energia și imigrația”.

Premierul canadian Justin Trudeau a fost printre primii care a postat un mesaj în care își exprimă dorința de a construi “un viitor progresist, corect” împreună cu liderul laburist - pe care l-a descris drept “prietenul său”. “Felicitări, (Keir Starmer), pentru victoria istorică în alegerile din Regatul Unit”, a postat Trudeau pe X. “Avem multă muncă în față pentru a construi un viitor mai progresist, corect pentru popoarele de pe ambele maluri ale Atlanticului. Hai să o facem, prietene”, l-a îndemnat Trudeau pe Starmer.

Premierul australian Anthony Albanese l-a felicitat și el pe Keir Starmer pentru “victoria sa electorală răsunătoare”, calificându-l la rândul său pe Starmer drept “prieten” al său. Albanese a declarat că se bucură să “lucreze în mod constructiv” cu noul guvern britanic de stânga.

Una dintre problemele-cheie cu care se va confrunta Starmer chiar din primele zile ale mandatului său de premier va fi războiul din Gaza, iar președintele israelian Isaac Herzog a spus că el vizează o conlucrare cu noul premier britanic pentru a-i aduce acasă pe ostaticii răpiți de gruparea islamistă palestiniană Hamas.

“Îi transmit cele mai calde felicitări (lui Keir Starmer)”, a scris Herzog pe X. “În timp ce el se pregătește să intre la Downing Street ca premier, eu aștept cu nerăbdare să lucrez împreună cu el, pentru a construi un viitor mai bun pentru regiune și a aprofunda prietenia apropiată între Israel și Regatul Unit”, a subliniat președintele israelian.

Herzog și-a exprimat de asemenea “profunda apreciere și gratitudine” pentru premierul britanic în exercițiu, Rishi Sunak, “pentru leadership-ul său pentru că a fost alături de poporul israelian în timpul celei mai dificile perioade”.

Starmer va fi urmărit, de asemenea, pentru modul în care va aborda relațiile cu Rusia, după ce Moscova a declanșat invazia asupra Ucrainei, iar Kaja Kallas, șefa guvernului din Estonia, țară ce se învecinează cu Rusia, a postat un mesaj în care abordează “securitatea comună”.

“Felicitări pentru victoria istorică, (Keir Starmer)”, a scris Kallas pe X. “Estonia și Regatul Unit sunt printre cei mai puternici aliați și prieteni apropiați. Angajamentul Regatului Unit pentru securitatea noastră comună este apreciată de fiecare estonian”, a subliniat ea. “Sunt sigură că această excelentă cooperare a noastră nu va face decât să prospere”, și-a exprimat Kallas încrederea.

După 14 ani de regim conservator marcat de o succesiune de crize în ultimii ani - Brexit, explozia prețurilor sau schimbările dese de premieri -, laburiștii vor reveni la putere în Regatul Unit în urma victoriei lor zdrobitoare asupra conservatorilor în alegerile legislative, iar liderul lor, Keir Starmer, a promis că, odată ajuns la Downing Street, va încarna “schimbarea” și “renașterea națională” așteptată de alegători. (Grupaj Agerpres)

Lasă un comentariu