Banii sunt un subiect aproape tabu în societatea românească, motiv pentru care nu se prea vorbește despre ei deschis, mai ales de către adulți. Aceștia recunosc sau chiar se laudă că dispun de bani suficienți, fără să indice sursa veniturilor.
În aceste condiții, desigur adulților nici nu le trece prin minte să își implice copiii în subiecte ce țin de venituri, cheltuieli și economii, însă psihologii, citați de smartliving.ro, ne sfătuiesc să ne educăm copiii în concepte financiare simple încă de la vârsta de…3 ani. Iată cum explică aceștia eficiența acestor demersuri când devenim adulți.
La 3 – 5 ani – La această vârstă, copilul începe să înțeleagă conceptul de bani, dar este important să rămâi la lucruri foarte simple. Sunt suficiente explicații de bază despre ce sunt banii și la ce folosesc. Poți folosi jucării care imită monede și bancnote pentru a face procesul de învățare mai distractiv. De exemplu, organizează o mică piață acasă, unde copilul poate cumpăra și vinde jucării sau alte obiecte mici, folosind monede de jucărie. Acest joc îl ajută să înțeleagă conceptul de schimb.
Deja, îl poți încuraja să economisească monede într-o pușculiță, explicându-i că, atunci când strânge suficient de mulți bani, îi poate folosi pentru a cumpăra ceva ce își dorește.
La 6 – 9 ani – Pe măsură ce copiii cresc, poți începe să introduci concepte mai avansate, cum ar fi economisirea pentru obiective specifice și înțelegerea diferenței dintre nevoi și dorințe. Este timpul să îi oferi o alocație săptămânală și să îl înveți să își gestioneze banii.
Faceți împeună o listă de cumpărături și explică-i cum să facă alegeri inteligente. Este și un moment bun pentru a-i explica modul în care tu câștigi banii și cum îi folosești pentru a acoperi cheltuielile familiei.
La 10 – 12 ani – La această vârstă, copiii sunt capabili să înțeleagă concepte mai complexe, cum ar fi bugetarea și economisirea pe termen lung. Învață-l cum să își creeze un buget simplu și cum să economisească pentru obiective mai mari. Dacă este posibil, deschide un cont de economii pentru el și arată-i cum funcționează. Explică-i despre dobândă și cum își pot crește economiile în timp.
În această etapă, poți căuta pentru el cursuri sau ateliere de educație financiară.
La 13 – 15 ani – Pe măsură ce copiii se apropie de adolescență, este important să înțeleagă cum să gestioneze veniturile și cheltuielile. Mulți adolescenți încep să câștige bani din munci ocazionale sau alocații mai mari. Acum poate face mai multe pentru a avea parte de o independență financiară, iar tu, ca părinte, încurajează-l să își ia un job part-time.
De asemenea, poți începe să îi explici despre ce înseamnă să faci investiții, să vorbești cu el despre acțiuni, obligațiuni și alte instrumente financiare. Dacă nici tu nu ești familiarizat cu aceste concepte, poți să apelezi la cursuri de educație financiară.
La 16-18 ani – Când adolescenții se pregătesc pentru viața de adult, este crucial să înțeleagă cum să fie independenți financiar, ceea ce include gestionarea unui buget, economisirea pentru viitor și înțelegerea creditului și a datoriilor.
Dacă adolescentul plănuiește să meargă la o facultate în afara localității de domiciliu, ajută-l să își planifice un buget pentru cheltuieli. Discutați despre costurile de școlarizare, cărți, locuință și alte cheltuieli. Ar trebui chiar încurajat să se implice în deciziile financiare ale familiei. Acest lucru îi va oferi o perspectivă asupra modului în care sunt gestionate finanțele și îl va pregăti pentru a-și gestiona proprii bani în viitor.
Încurajează-l să se gândească la viitoarea carieră și la cum va gestiona veniturile și cheltuielile odată ce va începe să lucreze. În plus, față de aceste discuții, ar trebui să aibă acces la cursuri și resurse care să îi ofere o înțelegere profundă a finanțelor personale.
Scapă-l de supraviețuirea de la o lună la alta…
Totuși, educația financiară nu înseamnă să te pui cu copilul tău la o masă, cu un caiet, pixuri, creioane, rigle și calculatoare, ci se face încă de când copilul este mic și îți cere o jucărie scumpă în magazin, iar tu ai curajul să îi spui calm că aceasta nu este pe lista voastră de achiziții.
Se mai face și atunci când îl lași pe el să plătească și să ia restul, pentru a înțelege că mami și tati au bani doar pentru că îi scot de pe card, acolo unde s-au adunat prin muncă și efort.
Educația financiară se face și prin a-i da bani de buzunar copilului, pe care să îi gestioneze singur pe o perioadă de timp, dar și în școală, la oricare dintre orele de curs.
Nu uitați că, mai târziu, educația financiară poate face diferența dintre un adult care se bucură de viață și unul care se luptă să supraviețuiscă de la lună la lună. (L.P.)
Lucreția Pop
(Sursa foto: pixabay.com)