Rolul primordial al folclorului în păstrarea identității și valorilor culturale în contextul european și al globalizării

Vară de vară, într-un cadru modern, specific marilor citadele, Grădina Parc din Palas Iași, inundată de razele calde de lumină și culoare, așteaptă cu bucurie, ca de altfel întreaga comunitate, artiștii mici sau mari, din țară și străinătate, să-și etaleze, prin dans și cânt, zestrea folclorică de pe tărâmul de unde vin. Așa a fost și zilele trecute, când am parcurs cea de-a XXVIII-a ediție a Festivalului – Concurs Internațional de Folclor pentru Copii și Tineret “Cătălina”.

“În lipsa păstrării și promovării folclorului, identitatea națională și culturală a națiunilor ar putea fi amenințată, de unde și rolul primordial al folclorului în păstrarea identității și valorilor culturale în contextul european și al globalizării”, spunea prof. Adrian Gelu Dobranici, director al Palatului Copiilor Iași și coordonator al proiectului. Folclorul contribuie la realizarea patrimoniului național, european, universal. În acest context, prin activitățile propuse în acest proiect, am avut în vedere, dincolo de spectacolele susținute de concurenți: valorificarea potențialului educațional al folclorului prin activități extrașcolare nonformale: folclor coregrafic, folclor muzical, creație meșteșugărească tradițională; cultivarea interesului copiilor și tinerilor pentru creația folclorică, pentru tezaurul artistic național, ca imperativ educațional, în contextul conservării valorilor spirituale identitare; facilitarea schimburilor interculturale și educaționale”.

Ne-au trecut pragul ansambluri și grupuri folclorice sau copii meșteșugari din străinătate (din Slovacia, Serbia, Republica Moldova) și din țară, reprezentând zone etnografice din Olt, București, Vaslui, Bacău, Neamț, Suceava, Galați, Bihor, Harghita, Mureș, Dâmbovița, Teleorman și din Iași. Așa cum ne place și ne șade bine, am mers în vizită cu delegațiile de concurenți la Inspectoratul Școlar Județean din Iași, unde domnii și doamnele inspector au avut prilejul să cunoască primii din frumusețea spectacolului prezentat de tinerii artiști.

Doamnei Inspector Școlar General de la I.Ș.J. Iași, prof. dr. Luciana Antoci, îi aducem mulțumiri și aleasa noastră considerație pentru ospitalitatea de care a dat dovadă și cu acest prilej, lucru remarcat și de invitații noștri. Gândurile și alesele cuvinte ale domniei sale au sensibilizat participanții, fiind transmise dintr-un real crez, acela al făuritorului de autentice valori.

După buna tradiție, oaspeții noștri dragi i-am prezentat, mai apoi, în vizita la Primăria Municipiului Iași, domnului primar, inginer Mihai Chirica. Domnia sa a fost deosebit de implicat, susținând evenimentul cu același crezământ ca de fiecare dată. Cu bucurie a primit salutul cald al oaspeților noștri; fin cunoscător al istoriei locurilor, a prezentat delegațiilor participante din istoria Iașului și a festivalului “Cătălina”. Doamnele coordonatore au primit impresionante coșuri cu flori, iar ceilalți participanți au fost încântați de souvenirurile oferite, de albumele foto reprezentând cele mai renumite locuri și locații din Iașiul nostru drag. Mulțumim și pe această cale pentru toată implicarea și reușita acestui real eveniment!

Am concentrat, în două zile, trăirea autentică a locurilor de unde au fost aduse, prin dans și joc, cânt și tradiție, bucurie și taifas. Am prezentat publicului iubitor de tradiții, de autentic, portul și dansul din aceste regiuni, s-a interpretat vocal, instrumental, s-au confecționat, în chip meșteșugit, coșuri împletite din nuiele, s-au îmblânzit din unduirea lor, firele de grâu în tablouri grăitoare despre viața la țară. Pictura a fost parcă la îndemână tinerilor talentați: s-a pictat icoana pe lemn, pe sticlă, cea la care bunica ne învăța să ne închinăm în toate zilele, s-a decorat sticlă, s-a împodobit lada de zestre, obicei revigorat cu interes crescut, s-a modelat prin metaloplastie materialul metalic în sugestive tablouri; s-au disciplinat în formele dorite, firele de lână împâslite în frumoase decoruri; s-au cusut altițe, s-au realizat peisaje ori s-au lucrat opinci, s-au croșetat figuri zoomorfe și multe alte decoruri. Mai apoi ne-am dat întâlnire la Simpozionul “Dinamica creației folclorice”, unde aveam să dezbatem aspectele identificate de fiecare în zona etnofolclorică de unde proveneau participanții, despre metamorfoza prin care trece folclorul, cu mare îngrijorare la globalizarea și alinierea valorilor naționale.

De la sat sau din inima capitalei București, de la Iași la Oradea, din Suceava în Slatina, din inima Transilvaniei, Mureș ori Harghita, copiii au avut prilej de bucurie, schimb de experiență, emoția ce o aduce orice concurs internațional dar, nu în ultimul rând, provocarea lansată de noi, gazdele ieșene, ca toți cei ce ne-au trecut pragul Festivalului, să dorească să revină.

Vă așteptăm cu multă bucurie și la următoarele ediții, dragi copii, dragi colegi!, a spus prof. dr. ing. Gabriela ANDREI, director adjunct al Palatului Copiilor Iași, coordonator al Festivalui “Cătălina”, ediția a XXVIII-a.

Din județul Mureș au fost premiați: Ganja Andrea Annamaria – pictură mobilier, premiul 2; Kovaci Darius Casian – metaloplastie, premiu special CJ pentru cultură și Abran Nora Kriszta -împletitură fibre vegetale (papură), premiu special.

Lasă un răspuns