Miercuri, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, a prezentat principalele activități desfășurate și rezultatele obținute la nivelul inspectoratului în semestrul I al acestui an. Mai jos vă prezentăm continuarea informațiilor prezentate în numărul nostru de ieri.
Prevenirea criminalității
În baza analizei evoluției criminalității înregistrate în anii anteriori, pentru anul 2024, s-au stabilit drept priorități de acțiune preventivă : prevenirea violenței în familie, prevenirea criminalității informatice, prevenirea victimizării minorilor, precum și prevenirea consumului de substanțe psihoactive.
În acest sens, în primele 6 luni ale anului 2024, au fost desfășurate 772 de activități preventive, cu peste 33.500 de beneficiari, în cadrul celor 13 campanii și proiecte de prevenire inițiate sau aflate în derulare în perioada de referință.
La acestea s-au adăugat activitățile desfășurate pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri, care au totalizat 239 de activități cu peste 12.200 de beneficiari direcți.
Polițiștii de prevenire au derulat activități în cadrul proiectelor și campaniilor semnificative, apreciate la nivel național, printre care se pot aminti: “Distribuie primăvară, oferă speranță!”, proiectul “Deschide-ți mintea, nu fi închis!” (derulat în parteneriat cu Penitenciarul Târgu-Mureș), “Fii atent la ce dai CLICK! Nu oferi infractorilor acces la banii tăi!”, “Învăț să fiu în siguranță!” și “Drogurile și violența costă! Tu știi cât?”.
De asemenea, în perioada 20-24 mai 2024, la nivel național s-a derulat “Săptămâna Prevenirii Criminalității”. Cu ocazia manifestării, în județul nostru, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și cei din cadrul subunităților inspectoratului au organizat 170 de activități informativ-preventive, cu aproximativ 5.000 de beneficiari.
Atingerea obiectivelor propuse în campaniile/proiectele derulate nu ar fi fost posibilă fără buna colaborare cu structurile operative, parteneriatul concret cu celelalte structuri ale M.A.I., instituții, autorități, dar nici fără susținerea reprezentanților mass-media prin difuzarea mesajului instituțional pentru o mai bună informare a publicului larg.



Siguranța în unitățile de învățământ
În perioada analizată, 6 luni 2024, au fost înregistrate 76 de infracțiuni, săvârșite în incinta unităților de învățământ, respectiv în zonele adiacente acestora, dintre care 48 în mediul urban și 28 în mediul rural.
Polițiștii din cadrul I.P.J. Mureș au desfășurat în perioada analizată 2.060 de activități în unitățile de învățământ, 1.751 de patrulări în zonele unităților de învățământ și 652 de activități educativ-preventive cu elevii și cadrele unităților de învățământ.
COMBATEREA CRIMINALITĂȚII
Infracțiuni informatice
Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023, în semestrul I 2024 au fost înregistrate creșteri privind fraudele informatice, de la 197 la 219 fapte.
Tot în legătură cu domeniul în cauză, înșelăciunile cu moduri aflate în strânsă legătură cu fraudele informatice, înregistrează un trend ascendent. Astfel, comparativ cu primele 6 luni ale anului 2023, când au fost înregistrate 31 de înșelăciuni raportat la mediul informatic, în aceeași perioadă a anului 2024 au fost înregistrate 83 de înșelăciuni în legătură cu mediul online.
Indiferent de natura încadrării juridice raportat la genurile de infracțiuni care se pot comite în mediul online, polițiștii desfășoară activități specifice în vederea documentării activității infracționale și luării măsurilor legale.
Un aspect important este reprezentat de necesitatea conștientizării riscurilor din mediul online de către populație, în special în ceea ce privește furnizarea datelor bancare în diverse scopuri (investiții, achiziții de pe diverse platforme, etc) și către diverse platforme sau persoane necunoscute.
În acest sens, la nivelul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității se află în derulare campania “Fii atent la ce dai click! Nu oferi infractorilor acces la banii tăi!”, în cadrul căreia au fost organizate mai multe activități de informare menite să aducă în atenția comunității riscurile existente în mediul online.
Infracțiuni economico-financiare
În perioada de referință, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, în colaborare cu alte structuri, au organizat și desfășurat 5 acțiuni de amploare, în cadrul cărora au fost puse în aplicare 89 de mandate de percheziție domiciliară și 7 mandate de aducere. În urma acestor acțiuni, 9 persoane au fost reținute, pentru 24 de ore.
De asemenea, polițiștii de profil au organizat 30 de acțiuni în domeniul specific de activitate, în urma acestora fiind aplicate 51 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 240.000 de lei și confiscate bunuri și numerar în valoare de peste 51.200 de lei.
Tot în semestrul I al anului 2024, polițiștii serviciului au aplicat măsuri asigurătorii până la concurența sumei de 3.355.877 lei, asupra a 6 imobile.
Conform Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, au fost recuperate prejudicii în numerar, în valoare de 3.928.636 lei.
De asemenea, în continuarea activităților pe linia prevenirii și combaterii evaziunii fiscale și protejării dreptului de proprietate intelectuală, polițiștii au ridicat în vederea confiscării : 23.120 de țigarete în valoare de aproximativ 17.340 lei, 120 de litri de alcool în valoare de aproximativ 12.000 lei, 184 de recipiente cu detergent (bunuri susceptibile a fi contrafăcute) în valoare de aproximativ 10.000 lei, 100 de articole vestimentare (bunuri susceptibile a fi contrafăcute) în valoare de aproximativ 5.000 lei și suma de 6.864,9 de lei.
Regimul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase
În semestrul I al anului 2024, cu ocazia activităților specifice pe linia arme, explozivi și substanțe periculoase, precum și în cadrul dosarelor penale în care se efectuează cercetări, polițiștii au identificat și ridicat 19 arme, dintre care 9 deținute ilegal, precum și 498 de bucăți de muniție.
În domeniul combaterii faptelor de braconaj cinegetic, polițiștii au desfășurat 11 acțiuni specifice.
Pe linia protecției mediului și substanțelor periculoase, în perioada de referință, polițiștii au desfășurat 37 de controale de specialitate în colaborare cu autoritățile și instituțiile cu atribuții în domeniu, ocazie cu care au fost constatate 4 infracțiuni la OUG 195/2005 privind protecția mediului și au fost aplicate 8 sancțiuni contravenționale. De asemenea, în urma activităților desfășurate a fost indisponibilizată cantitatea de 11.750 kg îngrășământ chimic, 222 litri de ulei uzat de motor și a fost dispusă măsura eliminării a 71 litri de produse pentru protecția plantelor cu termen de valabilitate depășit.
În primele 6 luni ale anului în curs, polițiștii serviciului de profil au aplicat, în total, 32 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 17.000 de lei.
De asemenea, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au organizat în perioada de referință 4 acțiuni de amploare, pentru documentarea unor activități infracționale în domeniile contrabandă calificată, arme, braconaj cinegetic, obiecte pirotehnice și protecția mediului.
În cadrul acestora au fost puse în executare 9 percheziții domiciliare și 13 percheziții auto, 2 persoane fiind reținute pentru 24 de ore.
Infracționalitatea în domeniul silvic
În perioada de referință, au fost organizate 704 acțiuni și controale pentru combaterea ilegalităților din domeniul silvic, fiind aplicate 145 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 272.610 de lei.
De asemenea, a fost confiscată cantitatea de 616,93 m3 material lemnos, în valoare de aproximativ 198.940 de lei.
Biroul Protecția Animalelor
La nivelul Biroului pentru Protecția Animalelor, în cele 6 luni ale anului 2024, au fost înregistrate 77 de petiții și 22 de fapte de natură penală.
În urma activităților specifice întreprinse, au fost aplicate 345 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 276.500 de lei.
Din totalul sancțiunilor aplicate, 26 au fost aplicate în conformitate cu Legea 205/2004 privind protecția animalelor, 275 cu OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, 36 cu OUG 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, iar 8 în acord cu alte acte normative.
De asemenea, în perioada de referință, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au organizat 10 acțiuni și au derulat 195 de controale în domeniul specific de activitate, atât la persoane fizice, cât și la persoane juridice.
Au fost emise 14 ordine de plasare în adăpost.
În semestrul I al anului 2024, cu ocazia cercetărilor efectuate în dosarele penale, polițiștii pentru protecția animalelor au efectuat 6 percheziții domiciliare și 2 percheziții informatice.
Siguranța traficului rutier
Analiza efectuată asupra dinamicii accidentelor rutiere grave înregistrate în 6 luni 2024, relevă faptul că în perioada de referință s-au produs 74 de accidente grave (în scădere cu -4%, față de aceeași perioadă a anului 2023, când s-au produs 77 de accidente grave), soldate cu 13 persoane decedate (în creștere cu +3 persoane decedate comparativ cu 6 luni 2023) și 71 de persoane rănite grav (în scădere cu -11% comparativ cu 6 luni 2023, când s-au înregistrat 80 de persoane rănite grav).
Totodată, în perioada supusă analizei, principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave sunt neacordare prioritate pietoni, care reprezintă 16% din totalul accidentelor rutiere grave, respectiv indisciplină pietoni și viteza neregulamentară, ambele cauze reprezentând un procent de 14%, fiecare, din totalul accidentelor grave produse.
De asemenea, printre cauzele generatoare de accidente grave se numără și abaterile săvârșite de bicicliști, acestea reprezentând un procent de 12% din totalul accidentelor înregistrate în semestrul I al anului curent.
În semestrul I 2024, polițiștii rutieri au organizat 265 de acțiuni pentru creșterea gradului de siguranță pe drumurile publice, respectiv pentru combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave. Tot în perioada de referință, atât în cadrul acțiunilor, dar și în urma activităților curente, de monitorizarea a respectării normelor rutiere, polițiștii au aplicat 18.443 de sancțiuni contravenționale.
De asemenea, în perioada de referință, au fost efectuate 15.547 de testări cu aparatele etilotest și 660 de testări cu aparatele DrugTest.
Polițiștii rutieri, inclusiv cei din cadrul structurilor de ordine publică, au întocmit 138 de dosare penale pentru conducere sub influența alcoolului, respectiv 47 pentru conducere sub influența substanțelor psihoactive.
COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE AL IPJ MUREȘ