22 iulie, cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor meteorologice

Luni, 22 iulie 2024, a fost cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor meteorologice, potrivit datelor preliminare furnizate de agenția de monitorizare a Uniunii Europene, depășind precedentul record stabilit de ziua de duminică, 21 iulie 2024, care a deținut acest titlu pentru doar 24 de ore.

Temperatura medie a aerului la nivel global a crescut luni la 17,15 grade Celsius, cu 0,06 grade Celsius peste recordul stabilit duminică, potrivit Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice (C3S) al Uniunii Europene, care monitorizează tiparele meteorologice în baza unor înregistrări ce au început să fie efectuate în 1940.”

“Lunea trecută ar putea să fi stabilit un nou record global pentru cea mai caldă temperatură medie globală absolută din toate timpurile – mă refer aici la o perioadă care acoperă zeci de mii de ani în urmă”, a declarat climatologul Karsten Haustein de la Universitatea Leipzig din Germania.

În ultimele zile, orașe din Japonia, Indonezia și China au înregistrat temperaturi record. Țările din regiunea Golfului Persic, de asemenea, s-au confruntat cu indici de căldură – luând în considerare umiditatea – care au depășit 60 de grade Celsius. Între timp, temperaturile din unele zone ale Europei au depășit 45 de grade Celsius.

Schimbările climatice, stimulate de arderea combustibililor fosili, se află în spatele acestor recorduri, au afirmat mai mulți oameni de știință.

Interzis la coride!

Președintele Columbiei, Gustavo Petro, a promulgat luni o lege care interzice coridele în țară, marcând astfel sfârșitul unei practici care era recunoscută de Constituție ca făcând parte din cultura columbiană.

În fața unei mulțimi reunite în arena din centrul Bogotei, Gustavo Petro a sărbătorit adoptarea acestei legi, cunoscută sub numele de “No more `Olé”, menită să pună capăt, potrivit președintelui columbian, “dreptului de a ucide” animale ca formă de divertisment: “Dacă ne distrăm omorând animale, atunci ne vom distra ucigând ființe umane”, a subliniat președintele țării sud-americane în fața activiștilor pentru drepturile animalelor și a cetățenilor care scandau “No more «Ol黓, un slogan care a însoțit parcursul proiectului de lege adoptat în Congres la sfârșitul lunii mai.

Legea are aplicare națională și interzice alte spectacole cu tauri, arenele dedicate coridelor urmând să fie transformate în spații culturale.

“Astăzi punem capăt unei lungi istorii de suferință”, a declarat Jesus Merchan, un activist pentru drepturile animalelor, în aplauzele mulțimii.

Legea va intra în vigoare în 2027, iar în această perioadă “de tranziție”, statul columbian va trebui să garanteze locuri de muncă alternative pentru persoanele care depind direct sau indirect de luptele cu tauri și să adapteze arenele din țară pentru activități sportive și culturale.

Columbia se alătură astfel altor țări sud-americane care interzic coridele, precum Brazilia, Chile, Argentina, Uruguay și Guatemala.

Lupte cu tauri sunt încă organizate în Ecuador, Spania, Franța, Mexic, Peru, Portugalia și Venezuela.

Papa Francisc vrea armistițiu mondial în timpul Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris

Papa Francisc a salutat duminică puterea unificatoare a sportului, înaintea Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris, reiterându-și apelul pentru un armistițiu mondial în timpul acestui eveniment.

“Sportul are o mare forță socială, este capabil să unească în mod pașnic oamenii din culturi diferite”, a declarat papa pelerinilor adunați în Piața Sfântul Petru după rugăciunea săptămânală Angelus.

“Sper ca acest eveniment să poată fi un semn al lumii incluzive pe care dorim să o construim și ca sportivii, prin mărturia lor sportivă, să fie mesageri ai păcii și exemple reale, în special pentru tineri”, a adăugat papa, în vârstă de 87 de ani.

“În tradiția antică, Jocurile Olimpice sunt ocazia de a stabili un armistițiu în războaie, pentru a demonstra o dorință sinceră de pace”, a precizat suveranul pontif.

Undă verde pentru testarea taxiurilor zburătoare la Paris

Consiliul de Stat, instanța administrativă supremă din Franța, a dat undă verde miercuri unui program de testare a taxiurilor zburătoare electrice în timpul Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris, autorizat de Guvernul francez, dar contestat de Primăria locală.

Ministerul francez al Transporturilor a autorizat la începutul lunii iulie crearea unui “heliport” – o platformă ce permite decolarea și aterizarea acestor taxiuri zburătoare – pe Sena, în estul capitalei franceze, și “deschiderea sa pentru circulația aeriană publică”.

Primăria din Paris a anunțat imediat că va face recurs în instanță. Proiectul a fost întâmpinat cu ostilitate de consilierii municipali din Paris, atât de cei aflați la putere, cât și de cei din opoziție, care l-au denunțat ca fiind “o aberație ecologică”.Acest aparat de zbor cu două locuri, dintre care unul este destinat pilotului, este echipat cu baterii care alimentează 18 rotoare dispuse în cerc deasupra cabinei de pilotaj.

Obiectivul proiectului este de a profita de desfășurarea Jocurilor Olimpice de la Paris pentru a demonstra fezabilitatea unui nou model de transport în zonele urbane aglomerate, prin zboruri operate de aparate cu decolare și aterizare pe verticală .

Apă adusă…de pe Lună

Oamenii de știință dintr-o echipă chineză au identificat, într-un eșantion adus de pe Lună de sonda spațială Chang’e-5, un tip de mineral care conține apă în structura sa moleculară.

Tot mai multe dovezi par să indice existența apei sau a gheții pe suprafața Lunii, însă aceasta este prezentă cel mai probabil sub forma substanțelor din categoria hidroxilului (radical monovalent format dintr-un atom de hidrogen și un atom de oxigen – n.red.).

În prezent, echipa coordonată de cercetători de la Institutul de Fizică din cadrul Academiei Chineze de Științe a descoperit un mineral hidratat care conține până la șase molecule de apă cristalină.

Potrivit unui studiu publicat recent în revista Nature Astronomy, moleculele de apă reprezintă aproximativ 41% din masa totală a mineralului, ale cărui structură și compoziție prezintă asemănări izbitoare cu cele ale unui mineral găsit în proximitatea vulcanilor de pe Terra.

Descoperirea a scos la iveală o formă potențială în care moleculele de apă pot exista pe suprafața lunară: sărurile hidratate. Spre deosebire de gheața obișnuită, care este volatilă, acești hidrați sunt foarte stabili în regiunile cu latitu-dini ridicate de pe Lună, chiar și în zonele luminate de Soare.

Oamenii de știință spun că noua descoperire deschide noi posibilități pentru dezvoltarea și utilizarea viitoare a resurselor de apă de pe Lună.

China își propune să construiască modelul de bază al unei stații internaționale de cercetare lunară până în 2035.

Două pistoale cu care Napoleon a vrut să se sinucidă, vândute la licitație cu aproape două milioane de euro

Două pistoale care i-au aparținut lui Napoleon Bonaparte și cu care acesta s-a gândit să se sinucidă după ce și-a pierdut imperiul în 1814, au fost scoase la licitație duminică în Franța, în ciuda refuzului guvernului de a le acorda certificat de export.

Cele două pistoale bogat decorate, clasificate drept “comori naționale” în Franța, au fost vândute la licitație pentru 1,69 milioane de euro (onorarii incluse), a anunțat casa de licitații Osenat, fără însă a dezvălui informații despre cumpărător.

Vândute în prețioasa lor cutie din lemn și cu accesoriile lor, “aceste două pistoale cu percuție, încrustate cu aur și argint, reprezentând profilul împăratului”, erau estimate la o valoare cuprinsă între 1,2 și 1,5 milioane de euro, a declarat pentru AFP expertul Jean-Pierre Osenat.

Napoleon I a comandat special această pereche de pistoale celebrului armurier Louis Marin Gosset și sunt realizate din materiale nobile precum rădăcină de nuc, abanos, catifea verde și perle. Ele sunt legate de tentativa sa de sinucidere de la Fontainebleau, din noaptea de 12-13 aprilie 1814, în timpul primei sale abdicări.

Încarcerat în palatul Fontainebleau după ce a fost învins în 1814 de aliați (Rusia, Austria și Prusia, precum și Marea Britanie), Napoleon era complet deprimat și a vrut să se sinucidă cu unul dintre aceste pistoale înainte de a accepta exilul pe insula Elba, amintește EFE.

“Dar marele său scutier Caulaincourt (Armand Augustin Louis, marchiz de Caulaincourt, duce de Vicence, 1773-1827) a îndepărtat praful de pușcă. Napoleon a luat apoi niște otravă, dar a vomitat-o și nu a murit. Împăratul i-a dăruit apoi cele două pistoale și o sabie lui Caulaincourt în amintirea loialității sale în acele zile negre. De atunci, acestea au rămas în familia sa, care a decis să se despartă de ele”, a adăugat expertul.

Pistoalele, potrivit Ministerului francez al Culturii, ar trebui să fie destinate să se alăture colecțiilor naționale și, în special, sabiei pe care Napoleon a dăruit-o, de asemenea, generalului Coulaincourt în aceeași perioadă după ce a fost detronat, a declarat Ministerul Culturii.

Indiferent de valoarea și vechimea sa, un obiect cultural clasificat drept tezaur național nu poate părăsi Franța decât temporar, cu întoarcere obligatorie, explică site-ul Ministerului Culturii. În noiembrie, faimosul bicorn negru al împăratului, cu cocarda sa roșie, albă și albastră, a fost vândut pentru 1,932 milioane de euro (inclusiv costurile), un record mondial. (sursa – AGERPRES)

Lasă un răspuns