România a încheiat Jocurile Olimpice de la Paris pe locul 23 în clasamentul pe medalii, în care apare și medalia de bronz a Anei Bărbosu, acordată după apelul la TAS. Astfel, Team România are nouă medalii: trei de aur, patru de argint și două de bronz. Au obținut aurul olimpic Maria Magdalena Rusu, Roxana Iuliana Anghel, Nicoleta Ancuța Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Geanina Radiș și Victoria Ștefania Petreanu la canotaj - opt rame cu cârmaci (8+), Andrei Sebastian Cornea și Marian Florian Enache la canotaj - dublu vâsle (2x) și David Popovici la înot - 200 m liber. Au urcat pe treapta a doua a podiumului Mihaela Valentina Cambei la haltere - 49 kg, Gianina Elena van Groningen și Ionela Livia Cozmiuc la canotaj - dublu vâsle categorie ușoară (L2x), Ioana Vrînceanu și Roxana Iuliana Anghel la canotaj - dublu rame (2-) și Simona Geanina Radiș și Nicoleta Ancuța Bodnar la canotaj - dublu vâsle (2x). Au câștigat bronzul David Popovici la înot - 100 m liber și Ana Maria Bărbosu la gimnastică artistică - sol, aceasta din urmă după un apel la TAS. Pe primul loc în clasamentul pe națiuni a terminat lotul Statelor Unite, cu 126 de medalii (40 de aur, 44 de argint și 126 de bronz). Pe locul doi este China, cu 91 de medalii (40 de aur, 27 de argint, 24 de bronz), iar pe trei este Japonia, cu 45 de medalii (20 de aur, 12 de argint, 13 de bronz). Următoarele două din clasament, Australia și Franța, au mai multe medalii, dar sunt pe 4 ș 5 pentru că numărul medaliilor de aur este mai mic. Australia are în total 53 de medalii, dintre care 18 de aur, iar Franța are 64 de medalii, dintre care 16 de aur. Republica Moldova a terminat pe locul 72, cu o medalie de argint și trei de bronz. La această ediție a JO, în clasament a intrat și Echipa Olimpică a Refugiaților, pe locul 84, cu o medalie de bronz obținută de Cindy Ngamba la box.
Paris 2024, în cifre. Jocurile Olimpice din acest an au doborât 32 de recorduri mondiale
Jocurile Olimpice de la Paris, care s-au încheiat duminică seara pe Stade de France, printr-o ceremonie spectaculoasă, au atras peste 9,5 milioane de spectatori și au permis stabilirea a 32 de noi recorduri mondiale la opt discipline sportive. Iată câteva cifre și fapte legate de marele eveniment polisportiv găzduit de capitala Franței: Satul Olimpic a fost construit cu 30% mai puțin carbon în comparație cu o construcție obișnuită franceză; patru Comitete Olimpice Naționale au câștigat prima lor medalie de aur la Jocurile Olimpice: Botswana, Dominica, Guatemala și Saint Lucia; peste 9,5 dintr-un total de 10 milioane de bilete au fost vândute; au fost produse 5.084 de medalii, folosindu-se pentru fiecare 18 grame de fier din Turnul Eiffel; treizeci de minute de activitate fizică zilnică la școlile primare adoptate ca politică națională a Franței și introduse în toate cele 36.800 de școli primare franceze; pe parcursul Jocurilor au fost doborâte 32 de recorduri mondiale la 8 discipline; au câștigat medalii 91 de Comitete Olimpice Naționale, precum și Echipa Olimpică a Refugiaților; prin găzduirea Jocurilor Olimpice, 30.000 de oameni din Franța au fost instruiți în noi abilități pentru cariere viitoare, sporindu-și abilitățile și perspectivele de carieră; 280.000 de oameni au experimentat spațiul de sărbătoare al Parcului Campionilor de la Turnul Eiffel, aplaudând 600 de medaliați din întreaga lume; pe 30 iulie, aproximativ 743.000 de spectatori au participat la evenimentele Paris-2024; aproape un milion de oameni au ieșit pe străzi pentru a urmări cele două curse olimpice de ciclism pe șosea din 3 și 4 august; peste 32 de milioane de noi abonați s-au alăturat rețelelor de socializare ale Jocurilor Olimpice în timpul competiției de la Paris, mai mult decât triplu față de creșterea înregistrată în timpul JO de la Tokyo.
Arbitrul care va conduce returul dintre FCSB și Sparta Praga
Meciul FCSB - Sparta Praga, programat, în această seară, de la ora 21:30, în turul trei preliminar al Ligii Campionilor, va fi condus de o brigadă de arbitri din Danemarca, avându-l la centru pe Morten Krogh. Acesta va fi ajutat de D. Wollenberg Rasmussen și Steffen Bramsen. Rezervă va fi Mikkel Redder, iar în camera VAR se vor afla Pol van Boekel și Jochem Kamphuis. În tur, scorul a fost 1-1.
Rusul Lev Gonov a câștigat Turul Ciclist al Ținutului Secuiesc
Cea de-a 18-a ediție a Turului Ciclist al Ținutului Secuiesc a fost câștigată de rusul Lev Gonov, de la echipa kazahă Astana Qazaqstan Development Team. Gonov a fost urmat în ierahia generală de cehul Michael Kukrle (Team Felt Felbermayr) și de slovacul Matthias Schwarzbacher (Att Investments). Cel mai bine clasat român a fost Daniel Crista, locul 11. Ediția din acest an s-a desfășurat în perioada 7-9 august și a cuprins un prolog la Sf.Gheorghe și două etape, respectiv Sf.Gheorghe -Miercurea Ciuc și Tg.Mureș - Miercurea Ciuc. La competiție au participat cicliști de la 21 de echipe din Ungaria, Kazahstan, Austria, Norvegia, Polonia, Bulgaria, Germania, Cehia, Italia, SUA și România. (Sursa foto: Tour of Szeklerland/facebook)