Asociația Cristi Vasiliu (ACV) România, cu sediul în Târgu Mureș, a anunțat finalizarea proiectului “Viață pentru Nou Născuți în Luduș”, prin care a fost dotat compartimentul de neonatologie al Spitalului Orășenesc “Dr. Valer Russu” Luduș. Proiectul face parte din programul “Fondul Viață pentru Nou-Născuți” derulat de Fundația Vodafone la nivel național și care urmărește creșterea capacității secțiilor și compartimentelor de neonatologie și de terapie intensivă neonatală, de a stabiliza, diagnostica, trata și transfera pacienții nou-născuți cu diferite afecțiuni medicale.
Valoarea totală a proiectului a fost de 253.748,27 lei, din care 228.179 de lei contribuția Fundației Vodafone, iar restul de 25.569,27 lei reprezentând cofinanțarea Spitalului Orășenesc “Dr. Valer Russu” Luduș și ACV România.
Prin proiect s-au achiziționat 25 de aparate și echipamente medicale esențiale pentru tratamentul nou-născuților, dintre care menționăm: lămpi ultraviolete, aparat pentru vizualizarea venelor cu stativ, monitoare de înaltă performanță pentru funcții vitale (parametrii: tensiune arterială, saturație oxigen în sânge arterial, frecvență cardiacă, frecvență respiratorie, EKG), lămpi fototerapie, injectomate, laringoscop neonatal cu lamă autoclavabilă, video-laringoscop, baloane de reanimare neonatală autoclavabile, aspiratoare secreții medicale, autoclav și incubator pentru probe biologice.
Totodată, prin acest proiect, s-a achiziționat și un sistem de telemedicină care permite conectarea compartimentului de neonatologie al spitalului în rețeaua națională de neonatologie, facilitând astfel accesul rapid la consultări și suport medical de specialitate, esențiale pentru nou-născuții care necesită îngrijiri speciale.
“Acest proiect reprezintă un pas important în îmbunătățirea serviciilor medicale oferite nou-născuților din Luduș și zonele învecinate. Suntem recunoscători ACV România și Fundației Vodafone pentru sprijinul oferit și ne dorim să continuăm să dezvoltăm parteneriate care să contribuie la modernizarea și eficientizarea sistemului de sănătate local”, a declarat dr. Csiki Ildiko, șeful Compartimentului de Neonatologie de la Spitalului Orășenesc “Dr. Valer Russu” Luduș. “Suntem extrem de mândri de acest proiect care reflectă angajamentul nostru față de sănătatea și bunăstarea comunității. Fiecare nou-născut merită cea mai bună îngrijire posibilă, iar prin aceste dotări și integrarea în rețeaua națională de neonatologie asigurăm un standard ridicat al serviciilor medicale pentru nou-născuții care se nasc la Spitalul Orășenesc “Dr. Valer Russu” Luduș. Mulțumim Fundației Vodafone pentru că a făcut posibilă realizarea acestui proiect. ACV România/Asociația Cristi Vasiliu își reafirmă angajamentul de a sprijini dezvoltarea îngrijirii nou-născuților în România și de a contribui la reducerea numărului copiilor care se pierd în fiecare an”, a declarat Delia Vasiliu, președintele ACV România.
România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană (UE), cu 5,8 decese la 1.000 de nașteri vii, aproape dublu față de rata mortalității infantile în UE, care este de 3,4 decese la 1.000 de nașteri vii. Doar în 14 orașe din țară, acolo unde există secții de nivel III, dotate cu aparatură necesară terapiei intensive, nou-născuții cu probleme majore pot primi îngrijire adecvată. Bebelușii cu riscuri majore nu pot fi tratați în restul de 169 de secții și compartimente de neonatologie de nivel I și nivel II și trebuie transferați spre secțiile de nivel III. Pentru unii dintre ei, transferul înseamnă o întârziere a intervenției medicale și poate avea consecințe fatale. Totodată, locurile din unitățile cu nivel III de competențe de îngrijire medicală în neonatologie sunt limitate și pot prelua cazurile doar în funcție de disponibilitate.
Despre ACV România /Asociația Cristi Vasiliu: Ne trezim în fiecare zi hotărâți să ne folosim resursele pentru a crea o lume în care cât mai mulți copii să aibă șansa de a duce o viață lungă și sănătoasă. Noi, cei din ACV România credem că toate viețile au aceeași valoare. Și credem că oamenii, grupurile și organizațiile au un impact pozitiv mai mare și pot realiza mai mult dacă fac lucrurile împreună.