Dialogurile purtate de cetățeni au cu totul alt subiect. Războiul nu mai e de actualitate, variola maimuței, care vine cu alarmă internațională de sănătate dată de OMS, nu interesează pe nimeni. Totuși, poți auzi oriunde, la orice oră, fie că ești la piață, în magazine, la medic sau în mijloacele de transport în comun, această întrebare: Cu cât ți-a crescut pensia?
Curiozitatea este un lucru normal, fiecare o avem vizavi de ceea ce ne interesează. Mărirea pensiilor e un subiect dezbătut de multe luni, iar acum, când cei vizați încep să primească rezultatele dezbaterilor și hotărârilor conducătorilor noștri, curiozitatea a luat forme sociale. Azi am auzit cifre care m-au năucit: 2.200 de lei. Mărirea.
Bineînțeles că fiecare dintre noi suntem preocupați de calitatea vieții noastre, de nivelul de trai, și știm foarte bine că, într-adevăr, unii pensionari aveau pensii revoltător de mici și, ce-i drept, unii... pensii revoltător de mari. Nu vom pune în discuție cine ce merită: minerul sau judecătorul, medicul sau constructorul, cel care a lucrat toată viața la normă sau cel care a fost funcționar. Traiul decent, care nu este deloc la limita subzistenței, ar trebui să fie accesibil tuturor celor care au muncit o viață întreagă și și-au plătit cu vârf și îndesat dările către statul român. Toți acești oameni, care și-au câștigat pensia de-a lungul anilor, sunt îndreptățiți să se bucure de banii lor, de anii ce le-au rămas, cu bucurie, în siguranță și sănătate.
Sperăm din tot sufletul că s-a făcut o oarecare dreptate, că pensiile s-au aliniat cu anii lucrați, cu prețurile și cu inflația, ceea ce ar trebui să ducă la o așezare a lucrurilor pe un făgaș normal, să mai vedem și vârstnici zâmbind, călătorind și bucurându-se de binefacerile sistemului medical românesc.
Strada clocotește sub această întrebare și va fi așa până când toți pensionarii vor primi decizia care să le aducă mulțumire sau... poate nemulțumire.
Din păcate, cred că vom fi martorii unui tăvălug de procese în instanță în care statul român va fi dat în judecată de pensionarii nemulțumiți. Au tot dreptul să facă asta și, dacă știu că au dreptate, e normal să o facă, atâta timp cât ceea ce susțin și cer este bazat pe dovezi reale și pot dovedi că statul român a greșit în ceea ce-i privește. Dar un lucru este clar: vor fi astfel de procese.
Bineînțeles, mulți români cu poziții politice înalte sau cu aspirații politice înalte vor veni cu promisiuni, își vor face capital politic și vor specula din plin această situație. Ca de obicei, necazul românului este, pentru politicienii români, prilej de a minți, promite și a răsuci cuțitul în rană, toate acestea urmate de... nimic.
Ne întrebăm, oare, toți cei care vor face promisiuni că vor da mai mult, mai repede, vor putea răspunde la două întrebări simple: Cu bani din ce împrumut venit din partea UE își vor susține promisiunile și câte generații de acum încolo vor plăti aceste împrumuturi? Oricum, întrebările există deja.
Dacă tot vorbeam de curiozitate, avem și noi una: persoanelor care și-au plătit contribuțiile la stat, dar practic nu au lucrat nicio zi în viața lor, li se măresc și lor pensiile?
Antonela Dumitrache