România este asigurată din punct de vedere al securității alimentare, chiar dacă anul acesta a fost unul secetos, a declarat, marți, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, într-o conferință de specialitate, citată de Agerpres.
“Vreau să vă spun că din punct de vedere al securității alimentare, România este asigurată. De ce spun acest lucru? Pentru că și anul acesta, chiar dacă a fost secetos la culturile de toamnă, am realizat o producție cu aproape 1,7 milioane tone la grâu mai mult ca în anul 2023. În continuare am speranța că și la porumb vom avea o producție foarte bună, pentru că atunci când ai aproape 890.000 – 900.000 de hectare cu porumb în sistem irigat, cu o medie de 12-14 tone, din start, din cele 2,7 milioane de hectare însămânțate cu porumb, numai din sistemul de irigat faci undeva între 10 și 11 milioane de tone. Deci, din punct de vedere al consumului intern, dacă vorbim și de zootehnie, dar și de export, România are cantitățile necesare astfel încât să acoperim aceste lucruri”, a precizat Barbu.
Ministrul Agriculturii a menționat importanța investițiilor în sistemul de irigații din România, precizând că în prezent sunt peste 1,6 milioane de hectare reabilitate.
România a obținut anul trecut o producție de grâu de 9,635 milioane de tone, de pe o suprafață de 2,208 milioane hectare, în timp ce producția de porumb boabe a fost de 8,522 milioane de tone de pe 2,373 milioane hectare, conform datelor Institutului Național de Statistică.
Mecanism unic în Europa: Statul român va asigura 7 milioane de hectare la secetă
Statul român va asigura 7 milioane de hectare la secetă printr-un mecanism unic în Europa, oferind o primă de asigurare de 3.000 de lei pe hectar, a declarat, marți, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, într-o conferință de specialitate.
“În momentul de față trebuie să luăm alte măsuri urgente pentru agricultură și îmi asum acest pachet de măsuri pe care trebuie să îl luăm începând cu 1 septembrie în Guvernul României. Am discutat și cu colegii de la ASF, am creionat un mecanism unic în Europa prin care statul român asigură 7 milioane de hectare la secetă. De ce spun acest lucru? Pentru că am făcut un fond de risc prin care se reține de la fermieri 3% din subvenția de la Uniunea Europeană, iar aplicând acest mecanism prin care, practic, asigurăm la secetă aceste culturi, mai primim în plus de la Uniunea Europeană încă 17 milioane de euro anual. În compensare, venim cu alte sume de la bugetul de stat, astfel încât cele 7 milioane de hectare să fie asigurate de statul român”, a precizat Barbu.
Acesta a subliniat că prima de asigurare va fi în jurul valorii de 3.000 lei/hectar, iar aceasta va fi acordată fermierilor atunci când vor primi adeverința de la APIA pentru plata pe suprafață.
“Acea primă de asigurare este undeva la 3.000 lei și automat că oricare fermier care are 1.000 de hectare și are o primă de asigurare de 3.000 lei pe hectar, asta înseamnă (…) că orice bancă, și am avut discuții cu băncile din România, va da linii de credit pentru că, fiind asigurate (culturile – n. r.), sigur își vor recupera acești bani”, a afirmat șeful MADR.
De asemenea, fermierii vor primi anul acesta un ajutor de 200 de euro pe hectar pentru culturile afectate de secetă, în prezent fiind vorba de o suprafață de două milioane de hectare.
“Am discutat cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu și vom da anul acesta un sprijin de 200 euro pe ajutorul de secetă pe hectar. Dacă facem un calcul simplu: vorbim de două milioane de hectare ori 200 de euro, sunt 400 de milioane de euro pe care noi anul acesta trebuie să le dăm despăgubiri către fermieri. Dacă gândim economic și știm să facem acest plan privind asigurarea celor 7 milioane de hectare în România, vreau să vă spun că banii pe care anul acesta îi dăm pe despăgubiri ne-ar fi asigurat necesarul de bani pe o perioadă de 8 ani pentru aceste asigurări (…)”, a adăugat Barbu.
În ceea ce privește sistemul antigrindină, ministrul Agriculturii a reiterat că acesta este unul bun, iar investițiile vor continua chiar dacă a luat decizia de a opri lansarea rachetelor antigrindină în anumite zone, la cererea fermierilor.
“Am luat o decizie într-o anumită zonă (de a opri lansarea rachetelor antigrindină – n. r.), pentru că, în zona Prahova, din cele 119.000 de hectare care erau acoperite cu acest sistem antigrindină, fermierii au venit cu semnături pe aproape 100.000 de hectare. Am luat această decizie printr-un ordin de ministru, pentru că am vrut să iau această presiune, să vedem dacă lucrurile intră într-o normalitate. Vă spun sincer că în perioada aceea, într-o săptămână și jumătate, în Prahova, chiar a plouat peste 150 litri/mp. Dar lucrurile trebuie să intre
într-o normalitate, iar sistemul antigrindină este unul bun și investițiile vor continua (…) voi face un studiu și împreună și cu ANM încercăm să lansăm aceste rachete. Bineînțeles că deja Ministerul Economiei lucrează și la o rachetă pentru însămânțare de nori, dar lucrul acesta se poate face doar în perioada de toamnă și de primăvară. Degeaba spun anumiți specialiști că pe perioada de vară, cum au fost 5 zile de peste 40 de grade, poți să însămânțezi cu orice rachetă că ploaia n-are cum să vină, dar în perioadele de toamnă și de primăvară putem crește capacitatea și scăderea deficitului (de apă – n. r.) din sol”, a explicat el.
Oficiali din ministere și instituții au participat, marți, la conferința cu tema “Schimbările climatice – Marile provocări, marile riscuri”, organizată de Antena 3 și Administrația Națională de Meteorologie. (Agerpres)
ASF: Asigurările din agricultură reprezintă doar 0,8% din total, cu toate că agricultura produce 6% din PIB
Asigurările agricole reprezintă doar 0,8% din tot portofoliul de asigurări la nivel național, ceea ce reprezintă foarte puțin, în contextul în care agricultura tinde spre 6% reprezentare în PIB, a declarat, marți, președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Alexandru Petrescu.
“În momentul de față, ca să vă dau o circumstanțiere statistică, în primele șase luni ale anului 2024 au fost încheiate în spectrul asigurărilor agricole 3.609 polițe de asigurare agricolă, cu 64,7 milioane (lei) prime brute subscrise și 24,2 milioane reprezentând despăgubiri. Sunt cifre ce pot părea impresionante, totuși, e important să vă spun că acestea reprezintă doar 0,8% din tot portofoliul de asigurări la nivel național. Deci aceste cifre, de fapt, reprezintă foarte puțin în contextul în care agricultura tinde spre 6% reprezentare în PIB. Aceste multe, aparent, milioane, de fapt, în termeni procentuali, reprezintă puțin”, a spus Petrescu la conferința “Schimbările climatice – Marile provocări, marile riscuri”, organizată de Antena 3 și Administrația Națională de Meteorologie.
El a subliniat că, la inițiativa ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a fost instituit un grup de lucru la care participă reprezentanții Ministerului Agriculturii, alături de experții ASF, dar și reprezentanți la nivel decizional – directori generali, specialiști – ai principalelor companii, societăți de asigurare-reasigurare din România și care, împreună, gândesc design-ul unei configurații de polițe de asigurare care să poată ridica semnificativ acest nivel de 0,8% pondere în spectrul asigurărilor din România.
“Din acest punct de vedere, evident că ASF, până la urmă, creează premisele de reglementare și supraveghere pentru aceste noi tipuri de asigurări prin normativele și reglementările și seturile de ghidaj pe care le vom elabora și emite către piață.(…) Orizontul este extrem de ambițios și (…) plănuim ca undeva la sfârșitul trimestrului trei, începutul trimestrului patru să avem acest tip de poliță deja trimis prin parcursul normativ și evident ea să vină în întâmpinarea riscurilor pe care astăzi fermierii le au. E foarte important de spus că o cultură agricolă asigurată are multiple beneficii și aici vorbesc de planificare financiară, de sustenabilitate financiară a business-ului și, foarte important, capacitatea de a credita business-ul. Nivelul de bancarizare a business-urilor din zona agricolă a fermierilor va crește semnificativ, ceea ce, evident, va produce beneficii pe tot spectrul de activitate agricolă”, a punctat președintele ASF.